ГоловнаСуспільствоВійна

У боях на Гостомельському напрямку загинув нардеп 8-го скликання Олександр Марченко

Марченко був ветераном російсько-української війни з 2014 року.

У боях на Гостомельському напрямку загинув нардеп 8-го скликання Олександр Марченко
Олександр Марченко
Фото: svoboda.org.ua

7 березня в районі київської Пущі-Водиці в бою з окупантами загинув депутат Верховної Ради 8-го скликання Олександр Марченко.

Про це повідомив голова ВО "Свобода", капітан ЗСУ Олег Тягнибок, інформує пресслужба політсили.

«Світла пам’ять нашому побратимові Олександру Марченкові. Героїчно загинув у бою з окупантами в Пущі-Водиці. Ветеран російсько-української війни з 2014 року. Пам’ятатимемо тебе, друже! Тримай нам мирне небо над Україною. Щирі співчуття всім рідним загиблих у війні проти російського загарбника та вічна пам’ять», – висловила співчуття народна обраниця від «Свободи» Оксана Савчук.

Олександр Олександрович Марченко народився 14 січня 1965 року в с. Рибчинці Хмільницького району Вінницької області. Генеральний директор ТДВ «Білоцерківський кар'єр». Член політичної партії ВО «Свобода». Проживав у Білій Церкві.

На виборах до Верховної Ради України 2012 року балотувався в окрузі № 90 (Біла Церква) від ВО «Свобода». За даними мокрих протоколів виборчих дільниць здобув перемогу, випередивши провладного кандидата Віталія Чудновського, однак через фальсифікацію результатів на користь останнього окружною виборчою комісією так і не став депутатом, попри судове оскарження фальсифікацій. На доцільність визнання результатів виборів недійсними в окрузі № 90 тоді вказували, зокрема, заступниця голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна та місія спостерігачів Світового конгресу українців.

На позачергових парламентських виборах в Україні 2014 року знову балотувався в окрузі № 90 від ВО «Свобода» і здобув перемогу, отримавши 23,66 % голосів. Другий результат після Олександра Марченка отримав чинний на час виборів голова Київської обласної ради Микола Бабенко, висунутий партією «Блок Петра Порошенка» - 20,60 % голосів.

Був головою підкомітету з питань будівництва та архітектури Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Учасник комбатантського об'єднання «Легіон Свободи». У 2014 році був бійцем 72 бригади. 10 серпня 2014 року внаслідок обстрілу українських позицій системою «Смерч» був поранений під Красним Лучем.

У травні 2015 року журналіст телеканалу «Інтер» Роман Бочкала випадково натрапив на Олександра Марченка в зоні АТО. Депутат працював на екскаваторі, облаштовуючи на передовій укріпрайон.

У квітні 2019 року відзначений медаллю «За оборону Авдіївки».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram