ГоловнаСуспільствоЖиття

У Слов'янську відкрили пам'ятник загиблому генералу Кульчицькому

Рівно п'ять років тому біля Карачуна був збитий вертоліт з українськими військовими.

У Слов'янську відкрили пам'ятник загиблому генералу Кульчицькому
Фото: mvs.gov.ua

Сьогодні, 29 травня, в п'яту річницю загибелі 12 українських військовослужбовців разом з генералом Сергієм Кульчицьким біля гори Карачун в Слов'янську відкрили пам'ятний меморіал на честь загиблих героїв.

Про це повідомляється на сайті МВС.

Зазначається, що сьогодні минуло рівно п'ять років з моменту, коли після зльоту з гори Карачун, російськими бойовиками терориста Ігоря Гіркіна був збитий вертоліт і загинули 12 українських військових. Один з членів екіпажу, штурман Олександр Макеєнко, дивом вижив.

"Ми сьогодні тут для того, щоб пам'ятати і розуміти, що наші побратими виконували свою роботу, захищали свою країну і воювали чесно. Завдяки їм і таким як вони, ми - Україна. Тоді, 29 травня 2014 року, наші хлопці гвардійці з десантниками були в оточенні ворога на пануючій висоті над містом горі Карачун зі стратегічним об'єктом телевежею і на блок-посту №5 на трасі Слов'янськ-Краматорськ. У нас був єдиний логістичний шлях, хоча і ризикований, але безальтернативний. Всі це добре розуміли, наскільки небезпечно доставляти туди боєприпаси, харчування і проводити ротації особового складу", - сказав глава МВС Арсен Аваков.

Він також зазначив, що Кульчицький був одним з тих, хто створював добровольчий рух у Нацгвардії. Зокрема, перший резервний батальйон, з якого почалося формування всіх добровольчих гвардійських підрозділів.

Після загибелі Кульчицького він почав носити його ім'я.

Штурман вертольота Олександр Макеєнко, якому єдиному вдалося вижити, згадав, що Кульчицький завжди прилітав до своїх підлеглих, щоб підтримати моральний дух бійців і особисто отримати інформацію.

"Це було 29 травня 2014 року, ми виконували завдання за призначенням - доставка продуктів, води та ротація особового складу. Склали маршрут перельоту, виконали переліт на гору Карачун, провели там ротацію особового складу, виконали переліт на п'ятий блокпост, а після зльоту пролунав вибух, вертоліт втратив управління і сталася катастрофа, в якій загинули 12 наших військовослужбовців. З сумом висловлюю співчуття рідним загиблих. Вони виконали свій війковий і громадянський обов'язок", - сказав Макеєнко.

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

Нагадаємо, 29 травня 2014 року в зоні проведення антитерористичної операції під Слов'янськом під час розвантаження продуктів харчування на четвертий блокпост терористи збили вертоліт Мі-8 Нацгвардії, в результаті загинули 12 людей, зокрема генерал-майор, начальник управління бойової та спеціальної підготовки Національної гвардії Сергій Кульчицький. Президент Петро Порошенко посмертно присвоїв Кульчицькому звання героя України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram