ГоловнаСуспільствоЖиття

У Почаївській лаврі недорахувалися 16 культурних цінностей, - Мінкульт

"Частину реставраційних робіт було проведено без дозволу".

У Почаївській лаврі недорахувалися 16 культурних цінностей, - Мінкульт
Фото: Макс Требухов

На території Почаївської лаври встановлено відсутність 16 культурних цінностей. Про це заявила в інтерв'ю LB.ua заступниця міністра культури Тамара Мазур, посилаючись на результати перевірки.

"У Почаєві в радянські часи проводили опис усіх культурних цінностей, що розміщувалися в церквах. У наш час щодо пам'яток складали акти технічного стану та паспорти. В останніх вказували перелік культурних цінностей, що містяться в окремо взятій пам'ятці. Отже, перевірка стосувалася стану будівель і культурних цінностей, зазначених у паспортах. Загалом стан будівель, що мають статус пам'яток на території Лаври, - задовільний", - повідомила вона.

"Хоча було встановлено відсутність 16 культурних цінностей. Говорити, що це - вичерпний перелік, ми не можемо. Траплялося, що в списку не було вказано якогось предмета, а в наявності був. Церква його не приховує, зберігає належним чином. Водночас частину реставраційних робіт було проведено без дозволу. Сказати, що їх проводять неправильно або не відповідно до технології відразу не можна, але факт залишається фактом.

Звичайно, в таких випадках церква апелює до держави, мовляв, коштів з бюджету на реставраційні роботи взагалі не виділяють. У цьому вони мають рацію, хоча, знову ж таки, реставрація без дозволу - це порушення", - сказала Мазур.

Нагадаємо, під час перевірки в Києво-Печерській лаврі не знайшли десятьох предметів. Зокрема, восьми ікон XIX століття, дерев'яного потира (чаша) і хреста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram