ГоловнаСуспільствоЖиття

ПЦУ не ухвалюватиме вагомих рішень до отримання томосу, - Епіфаній

"Після цього документа ми будемо формувати всі відповідні органи".

ПЦУ не ухвалюватиме вагомих рішень до отримання томосу, - Епіфаній
Фото: Сергей Нужненко

Новообраний глава Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що до отримання томосу Українська церква "не ухвалюватиме жодних вагомих рішень".

Про це митрополит заявив у коментарі журналістам 16 грудня після богослужіння в Михайлівському соборі, коментуючи запитання про подальший статус представників УПЦ Московського патріархату, передає УП.

"Томос - той документ, який нас оформить юридично як автокефальну, незалежну церкву. Після цього документа ми будемо формувати всі відповідні органи, які будуть керувати і брати участь в розвитку цієї церкви", - заявив Епіфаній.

На запитання, як нова українська церква буде взаємодіяти з представниками Московського патріархату, Епіфаній зазначив: "Я вже зробив звернення (до представників УПЦ МП - ред.) і сказав, що ми готові прийняти їх з братньою любов'ю, взаємоповагою, забути всі образи, які були досі".

"Якщо ми цього не забудемо, то не зможемо перегорнути цю сторінку і писати вже нову історію УПЦ ... Нам потрібно ще зробити дуже багато роботи в напрямку нашої єдності. Спочатку ми маємо засвідчити нашу єдність, щоб серед нас панував мир і злагода. Коли це побачать інші, я вірю, що вони прийдуть до нас і ми разом будемо будувати Українську православну церкву", - додав Епіфаній.

Нагадаємо, 15 грудня було створено Православну церкву України, яка об'єднала УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем був обраний єпископ Епіфаній (Думенко), який отримав титул митрополита Київського і всієї України.

Вселенський патріарх вже запросив Епіфанія на Фанар для вручення томосу 6 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram