ГоловнаСуспільствоВійна

З початку війни на Донбасі знешкоджено понад 250 тис. вибухонебезпечних предметів

Бойовики мінують житлові будинки, школи, дитсадки, водні колектори, залізницю.

З початку війни на Донбасі знешкоджено понад 250 тис. вибухонебезпечних предметів
Фото: EPA/UPG

З початку збройної агресії Росії проти України групи розмінування на Донбасі очистили територію площею понад 4 тисячі гектарів і знешкодили понад 250 тисяч вибухонебезпечних предметів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони.

"Групами розмінування очищено близько 4030 га території, 1356 км шляхів, виявлені і знешкоджені 253 716 одиниць вибухонебезпечних предметів. Їх знаходять у підвалах житлових будинків, в будівлях органів місцевої влади, школах і дитячих садках. Терористи залишають замінованими водні колектори, залізні дороги і інші важливі об'єкти", - йдеться в повідомленні.

За словами заступника начальника інженерних військ ЗСУ Віктора Кузьміна, зараз в районі ООС працює близько 40 груп розмінування.

Фахівці, як правило, виконують завдання на першому рубежі оборони. На другому і третьому - працюють сапери ДержНС. Розмінуванням залізничних шляхів займається Державна служба спеціального транспорту.

Крім того, військові сапери долучаються і до гуманітарного розмінування території Донбасу.

Раніше повідомлялося, що Україна стала світовим лідером за кількістю загиблих від вибухів мін. За забрудненістю територій мінами Україна третя.

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб підрахували, що витрати на розмінування всього Донбасу можуть перевищити 800 млн доларів.

Раніше фахівці заявляли, що на розмінування Донбасу потрібно 10-15 років і цей процес буде коштувати Україні не один мільярд доларів.

У кінці листопада 2017 року видання The Washington Post опублікувало дані гуманітарної організації з розмінування Halo Trust, згідно з якими з початку бойових дій на Донбасі жертвами наземних мін стали 1796 осіб. У їх числі - 238 загиблих мирних жителів і 491 поранений.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram