ГоловнаСуспільствоВійна

На розмінування Донбасу потрібно 10-15 років, - фахівці

Цей процес буде коштувати Україні не один мільярд доларів.

На розмінування Донбасу потрібно 10-15 років, - фахівці
Фото: Макс Левин

Щоб очистити території Луганської і Донецької областей від мін Україні доведеться витратити 10-15 років. Про це пише ZN.ua з посиланням на розрахунки експертів міжнародних організацій, вітчизняних міністерств і відомств, які обговорювали це питання 9 листопада на круглому столі в Сєвєродонецьку.

"За інформацією Міноборони, мінами та вибухонебезпечними предметами сьогодні усіяні близько семи тисяч квадратних кілометрів підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей... Не всі ці ділянки заміновані. Але вони потенційно небезпечні", - йдеться в повідомленні.

Водночас розмінувати територію коштує у 100 разів дорожче, ніж її замінувати.

"Якщо собівартість міни коливається в межах від 3 до 30 доларів, то на її знешкодження потрібно витратити 300-1000 доларів. Наприклад, у Хорватії за програмою розмінування на 2009-2019 роки буде використано 550 млн євро, зокрема коштів міжнародних донорів", - йдеться в статті.

На думку експертів, Україні також варто шукати матеріальної підтримки. Таку готовність вже висловили в НАТО, ЄС, ОБСЄ, ООН, Женевському міжнародному центрі гуманітарного розмінування, а також окремі країни.

Так, декількома днями раніше Німеччина виділила 200 тисяч євро на розмінування Балаклії.

Всього з початку АТО групи розмінування ЗСУ знешкодили понад 17 тисяч вибухонебезпечних предметів. Їм вдалося очистити близько 25 га сільгоспугідь, 70 га акваторії, 1152 км автомобільних доріг, а також 712 км залізниць, йдеться в повідомленні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram