ГоловнаСуспільствоВійна

Волкер: спроба повернути Донбас силою стане катастрофою

США озброюють Україну, тільки щоб стримати подальшу російську агресію.

Волкер: спроба повернути Донбас силою стане катастрофою
Фото: AtlanticCouncil

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер вважає, що спроба повернути Донбас силою обернеться катастрофою і в Україні це добре розуміють.

Про це він сказав, виступаючи в Атлантичній раді у Вашингтоні.

"В Україні немає ілюзій щодо повернення втрачених територій силою. Спроба зробити це обернулася б для України катастрофою. Але важливо, щоб не було продовження агресії", - заявив Волкер.

Він підкреслив, що з цією метою США зняли ембарго на постачання зброї Україні.

"Ми скасували ембарго на постачання зброї Україні. Ще кілька років тому ми вважали такий крок потенційно провокаційним, хоча Україна має право захищати себе. Ми цього позбулися і вже допомогли Україні постачанням протитанкового озброєння, протиснайперських систем. Адміністрація прийняла рішення сприймати Україну як нормальну державу, як країну, яка має право на самооборону, як країну, яка має стратегію національної безпеки. Нехай в ній і є діри, але друзі і союзники можуть допомогти заповнити їх", - сказав Волкер.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко також виключає силове повернення окупованих територій Донбасу.

"Жоден український політик, у тому числі і я, ніколи не прийме рішення, щоб Донецьк був перетворений на Грозний часів першої-другої чеченських воєн. Путінський сценарій нам не потрібен", - заявив він наприкінці вересня під час однієї зі своїх промов.

18 жовтня Державна дума Російської Федерації також випустила заяву, в якій звинуватила Україну в намірі розпочати наступ на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram