ГоловнаСуспільствоВійна

США запропонували Україні фрегати типу "Олівер Хазард Перрі"

Зазначені кораблі допоможуть підвищити обороноздатність у Чорному й Азовському морях

США запропонували Україні фрегати типу "Олівер Хазард Перрі"
Фото: mil.in.ua

США запропонували передати Україні фрегати типу "Олівер Хазард Перрі" в рамках програми "Надмірне майно".

Про це повідомляє "Український мілітарний портал".

За даними джерел, керівництво США направило через військового аташе лист Міністерству оборони України про надання військово-технічної допомоги ЗСУ, в тому числі для Військово-Морських сил.

Зазначають, що зазначені кораблі можуть значно підвищити обороноздатність українського ВМФ у Чорному і в Азовському морях.

Фрегати типу "Олівер Хазард Перрі" будували протягом 1975-2004 років. Усього було побудовано 71 фрегат на верфях у США, в Іспанії, Австралії і Тайвані. Крім США, вони також перебувають на озброєнні флотів Туреччини, Тайваню, Австралії, Іспанії та ін.

Розроблялися як ракетні фрегати, які озброювалися пусковими Mk13 для зенітних керованих ракет SM-1MR і протикорабельними ракетами Harpoon. У зв'язку зі зняттям з озброєння США ракет SM-1 у 2003 році ці пускові були демонтовані на фрегати ВМФ США.

Також фрегати озброєні 76 мм артилерійською установкою OTO Melara, 20 мм зенітною артилерійською установкою Phalanx CIWS, двома торпедними апаратами Mark 32 ASW (по три пускові для торпед).

Нагадаємо, що після окупації Криму Україна втратила значну частину свого військового флоту. Росія захопила в тому числі єдину українську субмарину "Запоріжжя", великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", інші кораблі і катери.

До моменту, коли влітку 2014 року Росія в односторонньому порядку припинила всі переговори про повернення озброєнь, військової техніки та майна ВМС України, з Криму встигли вивести три бойові кораблі, 32 судна забезпечення, 1 438 одиниць автомобільної, бронетанкової і спецтехніки, 24 літаки та гелікоптери. У Криму залишилися 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден і катерів забезпечення, 2363 одиниці автомобільної, бронетанкової та спеціальної техніки, 3 літальні апарати, 6 берегових протикорабельних комплексів.

Єдиний український фрегат "Гетьман Сагайдачний" вдалося зберегти, тому що під час операції захоплення Криму Росією він був у Греції.

Після цього Україна почала процес відновлення свого флоту. Побудовано шість малих броньованих катерів типу "Гюрза-М", США також подарували два катери класу Island. Крім того, в Києві будують два десантні катери "Кентавр".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram