ГоловнаСуспільствоЖиття

Французька актриса Ізабель Юппер закликала звільнити Сенцова

Сьогодні 140-й день голодування режисера.

Французька актриса Ізабель Юппер виступила на підтримку голодуючого українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в Росії.

Її фотографію опублікував у своєму Фейсбуці режисер Крістоф Ружжіа.

"140-й день голодування українського кінорежисера Олега Сенцова. Ізабель Юппер зі зйомок закликає до негайного звільнення Сенцова та інших українських політичних в'язнів, які відбувають покарання в Росії", - написав він.

Ізабель Юппер - французька актриса театру, кіно і телебачення, вона знялася в більш ніж 110 фільмах і телевізійних постановках. У 1978 році отримала премію BAFTA в номінації "Найкраща актриса, яка дебютувала в головній ролі" за фільм "Мереживниця". Вважається однією з найбільш шанованих актрис французького кіно.

Володарка двох премій "Сезар" (з 16 номінаціями). Також вона отримала премію "Золотий глобус", премію "Незалежний дух" і була номінована на "Оскар" у 2017 році. Серед інших її досягнень - вісім номінацій на премію "Мольєр" (з однією перемогою) і сім номінацій на премію "Люм'єр" (з п'ятьма перемогами).

Юппер - призерка трьох найпрестижніших кінофестивалів світу: Каннського (двічі), Берлінського і Венеціанського (двічі).

Крім досягнень в кіно, також має низку державних нагород і звань, серед них: офіцер орденів Почесного легіону (2009, кавалер з 1999) і Національного ордена "За заслуги" (2005, кавалер з 1994). У 2016 році на фестивалі "Послання до людини" Юппер нагородили спеціальним призом за заслуги у світовому кінематографі.

Нагадаємо, Сенцова Росія засудила до 20 років позбавлення волі за звинуваченням у створенні "терористичної організації" в Криму - за підпал дверей офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії".

16 травня стало відомо, що Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях. Він тримає його досі.

У серпні експерти ООН заявили, що життя Сенцова в неминучій небезпеці і закликали Росію звільнити його "без попередніх умов терміново". 10 вересня стало відомо, що Сенцов склав заповіт.

У Росії стверджують, що стан українця "задовільний".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram