ГоловнаСуспільствоЖиття

Міносвіти планує продовжити обговорення нового проекту правопису

Після складання "більш-менш" узгодженого варіанта проект передадуть ученим.

Міносвіти планує продовжити обговорення нового проекту правопису
Фото: 24tv.ua

Міністерство освіти і науки України виступає за продовження громадського обговорення проекту нової редакції українського правопису. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода заявила керівник міністерства Лілія Гриневич.

"Наші спостереження і бурхлива дискусія навколо правопису свідчать про те, що треба продовжити це громадське обговорення і потрібна велика інформаційна кампанія, тому що люди лякаються, що їм заборонять говорити якось так, а змусять говорити якось інакше. Тому що багато хто з них навіть не читали цей правопис і цю пропозицію детально, але хтось десь щось чув", - сказала Гриневич.

Міністр вважає, що нова редакція правопису вимагає додаткової наукової дискусії, а продовження терміну обговорення дозволить залучити вчених, які не є учасниками робочої групи.

"Коли в нас буде більш-менш суспільно узгоджений варіант, він повинен бути спочатку затверджений Кабміном, розглянутий всіма центральними органами влади - і після цього буде прийнято рішення", - сказала чиновник.

Доцільність змін у правописі Лілія Гриневич пояснила тим, що багато нинішніх норм виникли в результаті русифікації української мови.

Нагадаємо, спочатку на обговорення проекту Міносвіти виділило місяць, основний термін спливає 15 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram