ГоловнаСуспільствоЖиття

Держкомтелерадіо пропонує ввести санкції проти 35 російських видавництв

Обмеження торкнуться видавництв, що випускають антиукраїнську літературу.

Держкомтелерадіо пропонує ввести санкції проти 35 російських видавництв
Фото: Ukrinform

Державний комітет з питань телебачення і радіомовлення вніс на розгляд Кабінету Міністрів проект розпорядження про застосування санкцій до російських видавництв, які видають і поширюють літературу антиукраїнського змісту.

Про це повідомляють на сайті Держкомтелерадіо.

Відзначають, що за результатами трирічного моніторингу було складено перелік книг, зміст яких спрямований на "ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини".

На 15 серпня 2018 року в перелік було внесено 192 книги, надруковані 35 російськими видавництвами.

"Санкції будуть стосуватися російських видавництв, у діяльності яких випуск літератури антиукраїнського змісту займає помітне місце і носить систематичний характер. Ці видавці свідомо укладають договори з "творцями" текстів, які спрямовані на розпалювання міжетнічної, релігійної ворожнечі, пропагують насильство та вчинення терористичних актів проти України. Така "література" є складовою гібридної війни, яку веде проти України Росія. І їй треба давати гідну відсіч", - заявив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

За його словами, в разі прийняття цього розпорядження, очікується значне скорочення імпорту видавничої продукції з території країни-агресора, а вивільнені ринкові ніші відкриють нові можливості для українських видавців і дистриб'юторів.

Нагадаємо, з травня 2017-го до липня цього року Держкомтелерадіо видав дозволи на ввезення в Україну майже 17,5 тис. найменувань російської друкованої продукції, але відмовив у ввезенні 210,5 тис. примірників видань антиукраїнського змісту. У березні 2018 року Комітет розпочав конфісковувати російські видання, ввезені без дозволу, і штрафувати тих, хто їх ввозить.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram