ГоловнаСуспільствоВійна

Апеляційний суд скасував вирок волонтеру за випадковий підрив гранатомета в сільській школі

Справа Віталія Курача направлено на повторний розгляд до суду першої інстанції.

Апеляційний суд скасував вирок волонтеру за випадковий підрив гранатомета в сільській школі
Фото: dn.npu.gov.ua

Апеляційний суд Чернігівської області скасував вирок до 6 років позбавлення волі волонтеру антитерористичної операції Віталію Курачу за випадковий підрив гранатомета в школі у селі Ріпки Чернігівської області, в результаті якого одна людина загинула і двоє були поранені.

Про це йдеться в рішенні суду від 19 червня, передають "Українські новини".

Апеляційні скарги подав підсудний, який є інвалідом 3-ї групи, і його адвокати. Вони просили суд скасувати вирок від 21 березня 2016 року, яким підсудний був визнаний винним за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами), ст. 264 (недбале зберігання зброї та боєприпасів) Кримінального кодексу, і виправдати у зв'язку з недоведеністю в його діях складу зазначених злочинів.

Захист волонтера стверджує, що суд першої інстанції розглянув справу із суттєвими порушеннями, не встановив мотиви підсудного, не взяв до уваги, що корпус відстріляного гранатомета був привезений виключно для шкільного музею.

Також суд першої інстанції не перевірив свідчення Курача про наявність дозволу керівника добровольчого батальйону ОУН на вивезення із зони АТО корпусів відстріляних гранатометів.

"(Підсудний) вважає, що передавши відстріляний корпус гранатомета до Ріпкинської школи №2, припинилося і зберігання ним цього предмета. Доказів, що свідчать про його передавання на тимчасове зберігання або з іншою метою не встановлено. Він не брав на себе якісь обов'язки з контролю за подальшим поводженням з цим предметом на території школи, і не мав вільного доступу до нього", - йдеться в тексті судового рішення.

Крім того, суд зазначив такі пом'якшувальні обставини, зокрема, перебування на утриманні малолітньої дитини, позитивні характеристики з місця проживання і від громадських організацій, наявність грамот і подяк від імені голів обласних управлінь Служби безпеки України та поліції в Чернігівській області.

Апеляційний суд постановив скарги підсудного задовольнити і скасував вирок, а також повернув справу на повторний розгляд у суд першої інстанції.

Нагадаємо, 18 лютого 2015 року в селі Ріпки Чернігівської області загинула одна співробітниця школи, ще двоє були поранені через вибух гранатомета, принесеного волонтером Курачем у шкільний музей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram