ГоловнаСуспільствоЖиття

"Тітушка" проти "тітушки"

У справі «тітушки» Олега Шадрова новий поворот: проти нього дав свідчення інший «тітушка» – Сергій Чемес. Обидва вони знаходяться під арештом та фігурють в різних епізодах злочину, який відбувся в одному місці і в один час – в ніч на 19 лютого 2014 року на розі вулиць Великої Житомирської і Володимирської. 

Сергій Чемес свідчить проти Шадрова
Фото: Катерина Серко
Сергій Чемес свідчить проти Шадрова

За версією слідства, Чемес в цю ніч разом із ще 15 "тітушками" із групи "тітушковода" Юрія Крисіна були на Прорізній, а потім приєдналися до спецпризначенців та інших «тітушок» біля Михайлівської площі. Там він і побачив Шадрова, який бігав з пістолетом і стріляв по майданівцях. 

Олегу Шадрову з групи "тітушковода" Джалала Алієва (який, за чутками, загинув на Сході, воюючи за ДНР) інкримінують замах на життя декількох активістів вночі на 19 лютого: в його справі троє потрепілих отримали вогнепальні поранення. Чемес – єдиний свідок, який запам’ятав, як Шадров стріляв і як після цих пострілів люди падали.

Під час сьогоднішнього судового засідання Чемес і Шадров сиділи в одній клітці.

Чемес (ліворуч) і Шадров (праворуч) у клiтцi
Фото: Катерина Серко
Чемес (ліворуч) і Шадров (праворуч) у клiтцi

- В той вечір я охороняв Крисіна, він був начальником охоронної фірми, де я неофіційно працював. Побачив, що Крисін, особа кавказької національності (Джалал Алієв – авт.) і ця людина - Чемес вказує на Шадрова - відійшли і почали говорити. Після десятихвилинної розмови Крисін сказав, що ми лишаємося на цьому перехресті, - розказує Чемес.

Про що говорили Крисін, Алієв та Шадров, Чемес не знає – каже, було незручно питати про це начальника. Але пам’ятає, як з боку Михайлівської площі почали підійматися декілька майданівців з «коктейлями Молотова». Як розказав сьогодні Чемес, Шадров відбіг від своєї групи, вихопив пістолет і почав стріляти. Одразу ж двоє майданівців впали, а решта – відступили назад. - Впали два чоловіки, одному років 20, другому за 50. Той, що старший – схопився за ногу. Я питаю його: «Чого ви лізете сюда?», а він: «Мені поцілили в ногу».

Сергій Чемес в Дарницькому суді (архів)
Фото: Катерина Серко
Сергій Чемес в Дарницькому суді (архів)

Ця розповідь підтверджує те, що раніше розповів у суді Євген Гарагуля – про групу з п'яти майданівців, які йшли на Михайлівську відбивати наступ «тітушок» на штаб на Михайлівській площі. Йому тоді прострелили ногу та зламали руку, а Ігор Чернецький – старший чоловік – постраждав серйозніше. Чемес чомусь не розповів про те, як його "колеги" били поранених. Чернецький після цього став інвалідом другої групи – куля перебила йому тазову кістку, а «тітушки» зламали руку, завдали травм, які в тому числі спричинили струс мозку.

Чемес каже, що потім він і ще троє «тітушок» допомогли завантажити «старшого» у швидку – на його ж щиті. 

- Навіщо ви це зробили? – дивується суддя.

- Я вважаю це правильним – у швидкій було тільки двоє жінок і водій, які не могли самі завантажити пораненого. 

За словами Чемеса, обстановка на розі вулиць була ще та: близько 70 людей в масках та військових касках, в дві шеренги стояли люди з міліцейськими щитами, палицями та нарізними трубами довжиною близько 70 см. А з боку будівлі МВС - ще 20 людей у чорній формі з автоматами. Було ще 6-7 розрізнених груп "тітушок". 

Суд допитує свідка у справі проти Шадрова
Фото: Катерина Серко
Суд допитує свідка у справі проти Шадрова

Свідок каже, що крім Шадрова тоді періодично стріляли ще декілька людей – двоє автоматників було на даху, Іван Бойко (у розшуку) стріляв з помпової рушниці 12 калібру, Шадров стріляв з пістолета «Форт-12» (або з візуально схожої на цю зброї), Олександр з прізвиськом «Точе» (ймовірно, Олександр Потороча – у розшуку) та Славік (ймовірно, Станіслав Максюра, теж у розшуку) стріляли з автомата Калашникова. Вони були із групи «тітушоковода» Володимира Кошелєва (нині у розшуку), з яким Крисін мали спільний «охоронний бізнес». 

Чемес розповідає, що чітко запам’ятав Шадрова: він був у чорній дублянці, синіх джинсах, світлих кросівках і альпійській шапці. 

- Ты на мне точно шапку видел? - питає Шадров у Чемеса.

- Да.

- Больше никаких вопросов нет!.. Ты на мне точно шапку видел? – з викликом повторює питання Шадров.

- Ну да.

- Ты такой зоркий, ночью все видишь?!

Ты такой зоркий, ночью все видишь, - Шадров Чемесу
Фото: Катерина Серко
Ты такой зоркий, ночью все видишь, - Шадров Чемесу

Суддя зупинила дискусію, але було видно, як Шадров продовжує щось емоційно розповідати про шапку своєму адвокату.

14 травня мають допитати останнього і «таємного» свідка сторони обвинувачення – до нього застосували заходи безпеки і на суд не привезуть, але ввімкнуть в режимі відеоконференції з іншого міста. Після його допиту суд перейде до вивчення письмових доказів.

Нагадаємо, що справу проти Крисіна і Чемеса розглядає Дарницький суд, їм інкримінують викрадення та катування людини біля метро "Бориспільська", а також хуліганські дії і кидання вибухових предметів на вул. Прорізній, які перемістилися на Велику Житомирську з 18 на 19 лютого 2014 року. Юрія Крисіна звинувачують за ч. 4, 5 статті 27, ч. 3 ст. 146, ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 296, ст. 340 Кримінального Кодексу, а Сергія Чемеса - за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 296, ч. 4 ст. 296, ст. 340 ККУ. 

Обвинувачений Олег Шадров (архів)
Фото: Катерина Серко
Обвинувачений Олег Шадров (архів)

Вчора в цій справі Крисіна арештували на 2 місяці. Чемес перебуває за гратами вже більше року. Шадрову, справу якого розглядає Шевченківський суд, інкримінують ст.340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій), ч.2 ст.171 (перешкоджання законній діяльності журналіста), ч.2 ст.125 (учинення легкого тілесного ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності), ч.2 ст.15 (замах на злочин) та ч.2. ст. 115 (замах на вбивство). 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram