ГоловнаСуспільствоПодії

Поліція розкрила замах на молдовського політика Плахотнюка

Чотири учасники ОЗУ також причетні до низки інших злочинів на території України.

Поліція розкрила замах на молдовського політика Плахотнюка
Фото: npu.gov.ua

Правоохоронці завершили розслідування замаху на вбивство колишнього першого віце-спікера Молдови, олігарха країни Володимира Плахотнюка.

Про це повідомляють на сайті Національної поліції.

Зазначають, що на території двох країн одночасно пройшли затримання замовників убивства, виконавців, співвиконавців і спільників. У Києві правоохоронці затримали організатора злочину - лідера організованого злочинного угруповання, учасників якої підозрювали в скоєнні й інших тяжких злочинів на території України.

Правоохоронці встановили, що у 2015-му 45-річний уродженець Таджикистану організував банду для вчинення розбійних нападів з використанням вогнепальної зброї та боєприпасів. На їхньому рахунку - викрадення і незаконне позбавлення волі підприємця в столиці. Також поліцейські встановили причетність учасників ОЗУ до розбійного нападу й умисного вбивства фермера в Київській області.

За організацію і замовлення вбивства Плахотнюка зловмисники мали отримати 200 тис. доларів США.

Крім організатора, також затримано трьох учасників банди - киян 1984, 1994 і 1993 років народження. Поліцейські провели у підозрюваних санкціоновані обшуки, під час яких було виявлено та вилучено велику кількість вогнепальної зброї і боєприпасів, а також зброю, за допомогою якої члени банди намагалися скоїти вбивство політика.

Фото: npu.gov.ua

Фото: npu.gov.ua

Проти чотирьох членів ОЗУ завершено досудове розслідування. Їм загрожує кримінальна відповідальність за кількома статтями КК: бандитизм, незаконне позбавлення волі або викрадення людини, умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене за попередньою змовою групою осіб, крадіжка, замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб, з корисливих мотивів, на замовлення, за попередньою змовою групою осіб, незаконне поводження зі зброєю, з бойовими припасами або вибуховими речовинами, контрабанда, незаконне переправлення осіб через державний кордон України.

Їм може загрожувати довічне позбавлення волі.

Фото: npu.gov.ua

Нагадаємо, у квітні минулого року голова МВС Арсен Аваков повідомив про запобігання вбивству молдовського політика Плахотнюка.

Плахотнюка вважають одним із найвпливовіших людей у Молдові. Обіймав посаду першого віце-голови парламенту Республіки Молдова з 30 грудня 2010-го по 15 лютого 2013 року і був депутатом парламенту Республіки Молдова два терміни: грудень 2010 - жовтень 2013 і грудень 2014 - 30 липня 2015 року.

На початку 2016 року міг стати прем'єр-міністром, але президент Ніколає Тімофті відкинув його кандидатуру через підозри в невідповідності необхідним критеріям непідкупності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram