ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні набула чинності нова процедура оцінки впливу на навколишнє середовище

Замість екологічної експертизи вводиться нова європейська модель оцінки.

В Україні набула чинності нова процедура оцінки впливу на навколишнє середовище
Фото: slovoidilo.ua

У понеділок, 18 грудня, набув чинності закон "Про оцінку впливу на навколишнє середовище".

Про це повідомляють на сайті Мінекології та природних ресурсів.

Відзначають, що цей закон вводить нову європейську модель процедури оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) замість екологічної експертизи, передбаченої Законом "Про екологічну експертизу", який, своєю чергою, втрачає силу.

Крім того, закон запроваджує зобов'язання, передбачені Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, а також дозволить забезпечити виконання Україною низки інших міжнародних зобов'язань.

Відповідно до закону, здійснення оцінки впливу на навколишнє середовище є обов'язковим для прийняття рішення про проведення запланованої діяльності.

Також на виконання вимог законом 13 грудня Кабмін прийняв: критерії визначення планованої діяльності, її розширення і зміни, що не підлягають оцінці впливу на навколишнє середовище; порядок проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на навколишнє середовище; порядок передачі документації для надання висновку з оцінки впливу на навколишнє середовище і фінансування оцінки впливу на навколишнє середовище і Порядок ведення Єдиного реєстру за оцінкою впливу на навколишнє середовище.

Відповідно до закону, відсьогодні:

- подача документів здійснюється безпосередньо шляхом внесення їх у відкритий Єдиний реєстр, що забезпечить відкритість і обмежить контакт чиновника з суб'єктом господарювання;

- чітко визначені стадії і терміни подачі, обробки і зразки документів, визначених у законі та необхідних для отримання висновку з ОВС;

- визначено порядок встановлення плати за забезпечення громадського обговорення в процесі оцінки впливу на навколишнє середовище і напрямки, за якими можуть використовуватися кошти.

Нагадаємо, Рада прийняла закон про оцінку впливу на навколишнє середовище 23 травня цього року. У жовтні минулого року президент Петро Порошенко ветував два закони про екологічну оцінку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram