ГоловнаСуспільствоЖиття

Новий вагон "Відень-Київ" зламався, від'їхавши на 50 км від столиці Австрії

Після 16-годинного очікування українці були змушені діставатися додому своїм ходом.

Новий вагон "Відень-Київ" зламався, від'їхавши на 50 км від столиці Австрії
Фото: ТСН

У столиці Австрії 11 грудня зламався поїзд "Відень - Київ", через що українці змушені були після 16-годинного очікування діставатися додому своїм ходом, повідомляє ТСН.

Міжнародний маршрут запустили 10 грудня. Вагони обіцяли виготовити на вітчизняному підприємстві, щоб вони були пристосовані до ширини колії європейських залізниць. Але під час першого ж рейсу вагона виникли проблеми і українцям, які застрягли за кордоном, довелося повертатися додому іншим транспортом.

За словами пасажирки Марини Ісмаїлової, 11 грудня о 17:00 поїзд вирушив з вокзалу Відня. Це був австрійський поїзд, до якого причепили вагон від "Укрзалізниці".

"Ми від'їхали і вже на першій станції від Відня, буквально через 15 хвилин, нас зупинили і далі ми не поїхали. Там був ураган і в Угорщині обірвало дроти. Пасажирів із сусідніх вагонів (2 вагони та один вагон-ресторан) забрали автобусом о 00:30 і відвезли в Будапешт і розселили по готелях або відправили електричкою кому куди треба було. Це все люди з Угорщини, Австрії, загалом європейці. А наш вагон відігнали туди, де вони відстоюються, і нас просто залишили у вагоні, де не було ні їжі, ні нормальних умов, ні опалення", - розповіла Марина.

Вагон простояв усю ніч, приблизно до 7:00 12 грудня і потім знову рушив, нібито, за маршрутом, але український причіпний вагон не витримав - у нього загорілися колодки.

"Почалося задимлення, майже пожежа. Ми були там самі, тягнули тільки наш український вагон, тому що всіх інших пасажирів забрали автобуси", - додала пасажирка.

За її словами, коли поїзд зупинився під Будапештом, угорці нічого не говорили і не пояснювали, а поїзд "просто стояв і охолоджував свої колодки".

"Наші провідники, що могли, те й робили, до них претензій ніяких немає. Провідники телефонували в Україну і вони нам повідомили, що керівництво "Укрзалізниці", і посол в курсі, і МЗС. На цю мить у нас вже було 16 годин простою", - сказала вона.

Провідники пропонували чай, але іншої їжі не було, хоча під час купівлі квитків було відзначено, що у вартість квитка входить сніданок.

Трохи пізніше поїзд відтягли до депо для перевірки, протримали там ще деякий час, а потім сказали пасажирам, що цей вагон їхати далі не може.

"Потім нам сказали, що залишатися в депо нам не можна, у вагоні теж, і відправили нас до кімнати відпочинку на вокзалі. Це була вже 12:00. Ми просили надати нам автобус, щоб нас довезли хоча б до кордону або у Відень, але вони відмовилися. Ми від'їхали всього на 50 км від Відня", - додала Марина.

У результаті в кімнаті відпочинку пасажирам дали безкоштовний чай і каву. Їм оголосили, що потрібно сидіти і чекати до 19:00 ще на один вагон, який буде їхати в Київ наступного дня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram