ГоловнаСуспільствоЖиття

Вселенський патріарх вшанував пам'ять жертв Голодомору і закликав до припинення війни в Україні

"Ми сумуємо за загубленим. Ми сумуємо за тими, хто залишився живим".

Вселенський патріарх вшанував пам'ять жертв Голодомору і закликав до припинення війни в Україні
Фото: design.marchefano.ru

Вселенський патріарх Варфоломій на недільній літургії в Стамбулі вшанував пам'ять жертв Голодомору і назвав трагічні події в Україні в 1932-1933 роках "демонічно натхненним варварством" Сталіна. "Як православні християни, ми належно відзначаємо 84-ту річницю з моменту цього злодіяння. Ми пам'ятаємо демонічно натхненне варварство, яке Сталін продемонстрував проти духовних чад Константинопольської Церкви-Матері. Ми сумуємо за загубленим. Ми сумуємо за тими, хто залишився живим", - йдеться в тексті проповіді, який передала українська діаспора Укрінформу.

За словами патріарха Варфоломія, сьогодні необхідно зробити все можливе, щоб у сучасному світі запобігти повторенню схожих звірств.

Вселенський патріарх також вказав на стійкість українського народу, який не був переможений або знищений.

У посланні з нагоди 84-ї річниці Голодомору в Україні, оприлюдненому на сайті Патріархату, Вселенський патріарх Варфоломій закликав до припинення війни та агресії на сході України.

"В той час, як ми згадуємо в молитві звірства голоду, ми також хотіли б зробити молитовне звернення до всіх людей доброї волі про припинення війни, агресії і насильства в Україні, а також підкреслити важливість поваги прав та гідності людини, особливо військовополонених, за збереження і звільнення яких ми, православні, молимося кожного обіду", - зазначив Вселенський патріарх.

Як повідомлялося, Папа Римський Франциск у неділю, 26 листопада, вшанував пам'ять жертв Голодомору і заявив, що молиться за мир в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram