ГоловнаСуспільствоВійна

МЗС: зняття охорони з бази ОБСЄ в Горлівці пов'язане з російською резолюцією про охоронну місію ООН

Україна вимагає від Росії гарантувати спостерігачам безпеку.

МЗС: зняття охорони з бази ОБСЄ в Горлівці пов'язане з російською резолюцією про охоронну місію ООН
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ України вважає, що рішення бойовиків "ДНР" припинити охорону патрульної бази спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Горлівці є спробою залякати спостерігачів і штучно створити аргумент для пропонованої Росією охоронної місії ООН.

"Без сумніву, ці цілеспрямовані кроки покликані, серед іншого, створити додаткові штучні аргументи на користь запропонованої Росією і не підтриманої Україною та її міжнародними партнерами ініціативи розміщення миротворчих сил ООН виключно з метою захисту персоналу СММ ОБСЄ уздовж лінії розмежування", - повідомила прес-служба МЗС у вівторок.

При цьому МЗС наполягає, що гарантії безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ є одним з ключових зобов'язань у рамках Мінських угод, підписаних у тому числі Росією. Тому в міністерстві вважають, що Росія зобов'язана вжити заходів для охорони об'єктів ОБСЄ на території окремих районів Донецької та Луганської областей, а також надати місії повний і безперешкодний доступ до всієї окупованої території, включно з державним кордоном.

Нагадаємо, з 24 вересня керівництво терористичної організації "ДНР" зняло охорону з бази ОБСЄ в окупованій Горлівці Донецької області.

СММ ОБСЄ в Україні розпочала свою роботу 21 березня 2014 року у зв'язку зі зверненням уряду в ОБСЄ і консенсусним рішенням усіх 57 країн-учасниць організації.

СММ - це неозброєна цивільна місія, яка працює 24 години на добу, 7 днів на тиждень, у всіх регіонах України. Її основні завдання - неупереджено й об'єктивно спостерігати за ситуацією в Україні і звітувати про ннї, а також сприяти діалогу між усіма сторонами конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram