ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ повідомила про запобігання "надзвичайній ситуації" на Запорізькій АЕС

Одному з провідних інженерів станції повідомили про підозру.

СБУ повідомила про запобігання "надзвичайній ситуації" на Запорізькій АЕС
Запорожская АЭС
Фото: Пресс-центр СБУ

Співробітники Служби безпеки запобігли виникненню надзвичайної ситуації на Запорізькій атомній електростанції.

Про це повідомляє прес-служба СБУ в Фейсбуці.

Відзначають, що правоохоронці викрили багатомільйонну угоду під час проведення робіт із вивчення сейсмічної стійкості обладнання станції.

"На початку 2016 року посадові особи ЗАЕС уклали договір з приватною структурою на проведення робіт із виконання розрахунків сейсмічного впливу на обладнання і трубопроводи реакторних відділень двох енергоблоків атомної станції. Правоохоронці встановили, що технічні звіти про виконання розрахункового аналізу і визначення сейсмостійкості обладнання були складені з численними порушеннями. Вони також не пройшли обов'язкову експертизу й узгодження в держінспекції ядерного регулювання", - наголошено в повідомленні.

Посадові особи ЗАЕС підтвердили виконання робіт і перерахували комерсантам понад 18 млн гривень. За висновком профільних експертів, розроблена підприємцями документація не відповідає державним вимогам і не дає об'єктивної оцінки сейсмічної загрози обладнанню і трубопроводам станції.

"Подальша експлуатація обладнання ЗАЕС на основі неякісних розрахунків могла призвести до виходу з ладу енергоблоків і створює реальні передумови для виникнення екологічної катастрофи", - наголосили в СБУ.

У рамках відкритого кримінального провадження одному з провідних інженерів станції повідомили про підозру за ст. 364 і ст. 366 Кримінального кодексу. Триває слідство.

Нагадаємо, в лютому СБУ провела обшук на Запорізькій АЕС у справі про розтрату коштів чиновниками НАК "Енергоатом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram