ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики блокують відновлення цивільної інфраструктури на Донбасі, - СЦКК

Затримка з ремонтом об'єктів може призвести до екологічної катастрофи і спалаху інфекцій.

Проросійські бойовики блокують проведення ремонтно-відновлювальних робіт на екологічно небезпечних підприємствах Донбасу.

Заяву української сторони СЦКК оприлюднив прес-центр штабу АТО в фейсбуці.

"Незважаючи на численні звернення Української сторони СЦКК до російської сторони СЦКК щодо сприяння у наданні гарантій безпеки під час виконання ремонтно-відновлювальних робіт на критичних об'єктах цивільної інфраструктури поблизу лінії розмежування сторін на Донбасі, підконтрольне Російській Федерації керівництво ОРДО систематично блокує вирішення цих питань", - йдеться в повідомленні.

Зокрема на фенольному заводі в Новгородському Донецької області, на території, підконтрольній уряду, вже давно необхідно провести роботи з посилення протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача.

У разі її руйнування значна кількість шкідливих речовин, що містять фенол, сірчану кислоту і нафтопродукти, можуть потрапити в річки Кривий Торець, а далі в Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської області.

Схожа ситуація склалася з дамбою ставу-накопичувача стічних вод свинарського господарства "Бахмутський аграрний союз" у Новолуганську.

"Затримка з ремонтом обох об'єктів може призвести до екологічної катастрофи і спалаху інфекцій. Проблема полягає в тому, що ці дамби перебувають у безпосередній близькості від лінії розмежування сторін, тобто в зоні досяжності обстрілів з будь-яких видів зброї проросійських бойовиків", - заявляє українська сторона СЦКК.

Повідомляється, що понад півроку не вдається відновити електропостачання н.п. Зайцеве (Жованка) Донецької області і запустити газорозподільну станцію в н.п. Мар'їнка. Зараз ця станція не працює. У результаті чого 26 тис. жителів Мар'їнки і сусідньої Красногорівки, 6 шкіл та 5 дитячих дошкільних установ не забезпечені газом для побутових потреб і не мають опалення в зимовий період. Також змушені простоювати "Красногорівський вогнетривкий завод", "Мар'їнський хлібозавод" та Мар'їнське молочне підприємство "Лактіс".

У список об'єктів, що потребують відновлення, ремонту або обстеження слід також додати водовід, який забезпечує технічною водою Авдіївський коксохімічний завод, водопровід Горлівка-Торецьке й інші.

Відзначається, що в травні з 41 заяви від керівників підприємств на проведення ремонтно-відновлювальних робіт в зоні, близькій до лінії розмежування, отриманих СЦКК, керівництвом АТО надані гарантії безпеки на 39 заяв, тоді як від незаконних збройних формувань ОРДЛО тільки на 2 заяви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram