ГоловнаСуспільствоЖиття

Поліція знайшла вкрадену з бібліотеки Вернадського книгу "Апостол" (оновлено)

Злодіїв затримали в ресторані в центрі Києва.

Фото: Facebook / Надія Максимець

У Києві співробітники карного розшуку затримали людей, які вкрали книгу "Апостол" 1574 року з бібліотеки імені Вернадського.

Про це повідомило джерело в поліції, передає телеканал "112 Україна".

"Зараз на вулиці Саксаганського, у ресторані, співробітники карного розшуку проводять затримання членів злочинної банди, які вкрали з бібліотеки ім. Вернадського книгу "Апостол"1574 р. Книга знаходиться на місці затримання", - розповіло джерело.

Оновлення. Прес-секретар столичної прокуратури Надія Максимець підтвердила цю інформацію

"В одному з ресторанів по вул. Саксаганського в Києві під час проведення спецоперації правоохоронних органів затримано трьох осіб, імовірно, причетних до викрадання книги "Апостол" з бібліотеки ім. Вернадського. Книгу, зовні схожу на викрадену, вилучили", - написала вона у фейсбуці.

Оновлення. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков уточнив, що чотирьох підозрюваних затримали під час спроби продати книгу в Росію. Про це він написав у Фейсбуці.

"Майже рік Департамент кримінальної розвідки НПУ спільно з Департаментом захисту національної державності СБУ вели копітку роботу з розшуку раритету. Зокрема були організовані складні оперативні заходи, відпрацьовані зв'язки можливих підозрюваних і посередників, проведено введення оперативників у середовище викрадачів. За наявною інформацією - була спроба продажу книги в Російську Федерацію...", - написав він.

"Спочатку "продавці" запросили 150 тисяч доларів, але зійшлися на 100 тисячах. Однак, оскільки вони торгувалися зі співробітниками поліції, в результаті отримають не гроші, а термін!", - додав міністр.

Зловмисники є членами злочинної групи з крадіжок антикваріату і працювали "під замовлення". Просто зараз у них проходять обшуки. Можливо, в результаті цієї операції вдасться повернути й інші викрадені артефакти.

Дякую за службу! Вітаю Україну!

Львівський "Апостол" Івана Федорова було видано накладом близько 1-1,2 тис. примірників, нині відомо приблизно про 120 збережених примірників. При цьому у фондах Національної бібліотеки ім. Вернадського зберігаються п'ять примірників, але всі вони неповні. Крім того, екземпляри книги є в книгосховищах Львова, Харкова, Дніпропетровська, а також в інших країнах - Білорусі, Польщі, Болгарії, РФ, США тощо. Книгу видали у великому форматі, оригінальне видання складалося з 278 аркушів, включаючи 264 пронумеровані.

Нагадаємо, книгу вкрали у травні 2016 року. За словами працівників бібліотеки, 10 травня до них прийшов чоловік, який назвався представником органу контролю, і надав копії документів для проведення звірок книг на зберіганні. Він назвав список видань, які хотів би перевірити, і попросив окреме приміщення, щоб спокійно працювати. Протягом дня чоловік кілька разів виходив з приміщення, залишаючи при цьому свої речі. Наприкінці робочого дня він вийшов і назад уже не повернувся.

Коли персонал бібліотеки почав звіряти видані йому для ознайомлення видання, книги не виявилося на місці.

Один з примірників "Апостола" знайшли активісти в резиденції Межигір'я екс-президента Віктора Януковича. Справжність книги підтверджена науковою довідкою Музею книги і друкарства України, підписана заступником директора Л. Хаухою, і знайдена там само.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram