ГоловнаСуспільствоВійна

Глави МЗС "нормандської четвірки" зустрінуться в Парижі

"Навіть якщо ми просуваємося маленькими кроками, проте ми просуваємося".  

Глави МЗС "нормандської четвірки" зустрінуться в Парижі
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявив, що найближчими днями в Парижі відбудуться чергові перемови міністрів закордонних справ країн  "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, Росія).

Про це він сказав на прес-конференції в Парижі, куди в четвер з візитом приїхав глава МЗС України Павло Клімкін.

"Найближчими днями в Парижі ми будемо далі проводити чергові консультації в "нормандському форматі". Навіть якщо ми просуваємося маленькими кроками, і часто нас звинувачують у тому, що це занадто маленькі кроки, але кожен раз ми просуваємося і ми не відступимо. Ми не можемо змиритися зі статусом-кво", - заявив французький міністр.

"Загальна мета - повне виконання Мінських угод. Необхідно, щоб усі підписанти виконали свої зобов'язання. Але ми при цьому бачимо, що Росія має вплив на сепаратистів на Донбасі. І я знову закликаю Росію, щоб вони використовували цей вплив на сепаратистів, щоб знайти тривалий вихід із ситуації, щоб ми могли знайти політичне рішення цього конфлікту", - додав міністр.

Нагадаємо, попередня зустріч "четвірки" на рівні глав МЗС  відбулася 18 лютого. Тоді була досягнута домовленість провести ще одні перемовини через місяць-півтора, щоб обговорити політичні аспекти Мінських угод.

Перед цим роботу вестимуть на більш низькому рівні політичних директорів. Вони мають обговорити аспекти "дорожньої карти" виконання Мінських угод.

Позиція України з політичних пунктів зводиться до того, що спочатку потрібно затвердити "дорожню карту" припинення обстрілів і лише потім переходити до обговорення виборів, амністії бойовиків і особливого статусу Донбасу. В Адміністрації президентів також говорили, що Україна готова буде проводити вибори на Донбасі тільки після виведення російських військ і за умови роботи українських ЗМІ й агітації партій.

Президент Росії Володимир Путін вважає, що військові й політичні пункти Мінських угод потрібно виконувати паралельно.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram