ГоловнаСуспільствоЖиття

Київська мерія анонсувала обхід квартир без лічильників води (оновлено)

Киянам загрожують позови від водоканалу.

Київська мерія анонсувала обхід квартир без лічильників води (оновлено)
Фото: пресс-служба

Київська мерія вирішила з весни 2017 року розпочати рейди з виявлення мешканців квартир і будинків без реєстрації, заявив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв у коментарі Сайту міста Києва.

"Ми будемо з поліцією проводити паспортний контроль у будинках і квартирах, щоб розуміти, скільки людей легально проживають у квартирах, а скільки не зареєстровані. Такий контроль плануємо запустити навесні 2017 року", - розповів він.

Оновлення. Прес-секретар Пантелєєва Юлія Грамотна в коментарі LB.ua повідомила, що мета перевірок - боротьба з практикою, коли мешканці платять за комунальні послуги менше, ніж споживають, користуючись відсутністю лічильників. "Інформацію неправильно подали. Заява була зроблена в контексті перевірки будинків, де відсутні квартирні лічильники гарячої та холодної води. Відповідно, в цих приміщеннях кількість прописаних не відповідає фактичній кількості тих, хто там проживає. Наприклад, прописана одна людина, живе шість, і люди просто-напросто не платять за спожиту воду", - говорить Грамотна.

За її словами, інспектори будуть приходити в квартири, щоб перевірити фактичну кількість проживаючих. Якщо ж кияни ігноруватимуть перевірки, "Київводоканал" і "Київобленерго" зможе подати на мешканців до суду.

"Виконавці послуг - "Київводоканал", "Київобленерго" - і наші інспектори пропонуватимуть людям дати доступ до приміщення, щоб була можливість переконатися, що там проживає відповідна кількість людей. Людям також пропонуватимуть варіанти оплати за фактично спожиті послуги - нехай людина встановлює лічильник і платить за справедливо спожите, а якщо відмовляється і продовжує порушувати умови договору, у виконавця є підстави звернутися до суду. Тому що в публічному договорі, який людина автоматично підписує, користуючись послугами "Київводоканалу" і "Київенерго", прописано: якщо люди платять не за фактично спожиту послугу, вони порушують умови договору. Відповідно, на підставі судового вироку споживачеві можуть припинити постачання послуг", - сказала вона.

За словами Грамотної, точної дати початку відповідних перевірок ще не встановлено, але інспекції точно почнуться не раніше весни. До цього часу жителі мають можливість встановити лічильники.

Нагадаємо, що від кількості зареєстрованих мешканців залежить, зокрема, сума нарахувань за комунальні платежі (якщо немає лічильників). Окрім того, такі рейди теоретично дозволять виявляти квартири, які здають в оренду без сплати податків.

Вільний вибір місця проживання гарантує громадянам України Конституція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram