ГоловнаСуспільствоПодії

В Умані влаштували погром у синагозі (оновлено)

У приміщенні залишили свинячу голову з вирізаною свастикою.

В Умані влаштували погром у синагозі (оновлено)
Фото: http://izrus.co.il/

Група молодих людей увірвалася в ніч проти середи в синагогу в Умані на могилі рабі Нахмана, облила приміщення червоною фарбою і закидала шматками свинини.

Як повідомляє ізраїльський російськомовний сайт IzRus, погромники залишили в приміщенні свинячу голову з вирізаною на ній свастикою.

Кілька євреїв, які перебували в будівлі, зуміли втекти і викликати поліцію. Поліцейські прибули на місце, коли погромники вже ретирувалися. Видання припускає, що погром влаштували українські націоналісти.

Фото: http://izrus.co.il/

Оновлення. За фактом хуліганських дій на могильному комплексі цадика Нахмана відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу, повідомляють на сайті поліції.

"Виїздом на місце події встановлено, що невідомі особи облили вхід у зазначений комплекс фарбою червоного кольору і залишили відрізану голову свині. З місця події вилучено кілька речових доказів", - сказано в повідомленні.

Тим часом Посольство України в Ізраїлі висловило жаль у зв'язку з інцидентом.

"Посольство України дуже шкодує про те, що сталося на могилі рабі Нахмана в Умані. На цей момент правоохоронні органи займаються відповідним розслідуванням. Українська сторона вживе всіх можливих заходів для покарання винних у цьому інциденті. Посольство України засуджує всякі прояви антисемітизму, ксенофобії та інших форм інтолерантності і працює над їх повним викоріненням в українському суспільстві", - йдеться в повідомленні.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко доручив прокурору Черкаської області взяти під жорсткий прокурорський контроль розслідування нападу на синагогу. Луценко взяв під особистий контроль інцидент і скасував відпустку обласного прокурора, повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у фейсбуці.

Могила цадика (праведника) Нахмана - одне з найбільш шанованих місць для паломників-хасидів. Щорічно в Умань приїжджають десятки тисяч хасидів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram