ГоловнаСуспільствоЖиття

На вулицях Львова з'явилося військове таксі з волонтерами за кермом

Волонтери проводять збір коштів для покупки транспортного засобу до 20 жовтня.

У Львові стартувала акція «Військове таксі», мета якої зібрати кошти на джип для бійців 24-ї окремої механізованої бригади, яка дислокується в Яворові (Львівська обл.) і бере участь в АТО. Акція триватиме до 20 жовтня.

Фото: надано волонтерами

«Якщо на фронті люди не мають машини, у них зв'язані  руки і ноги. Тому багато хто пересувається на вантажівках. А коли до ворога залишається 300-400 метрів, ти стаєш гарною ціллю», - стверджує львівський волонтер Богдан Василяк, ГО «Допоможи фронту».

Саме метою є привернути увагу до критичної ситуації на передовій з малою колісною технікою, волонтери та сервіс виклику авто Uklon і організували цю акцію.

За словами засновника фонду «Вернись живим» Віталія Дейнеги, суть дуже проста: "Клієнт замовляє таксі через мобільний додаток Uklon і в полі приміток ("уточнення для водія") пише #wartaxi. На виклик може приїхати звичайний водій, а може - волонтер, розповість про проблеми на фронті або розважить незвичайною історією. Далі сервіс Uklon перерахує всю вартість поїздки (без чайових водієві) на покупку авто військовослужбовцям, які зараз перебувають в зоні АТО",

За кошти, зібрані під час акції «Військове таксі» у Львові, волонтери разом з Uklon планують придбати джип Nissan Patrol вартістю 82 тисячі гривень для 24-ї окремої механізованої бригади імені Князя Данила Галицького, яка дислокується в Яворові Львівської області та бере участь в АТО.

Перед тим, як ця машина відправиться на фронт, вона потаксує в Дніпрі, де волонтери планують зібрати гроші на авто для місцевої бригади.

«У Києві акція мала великий успіх. Було прийнято 536 замовлень з тегом #Wartaxi. Серед пасажирів були звичайні громадяни - чиновники невисокого рівня, студенти, домогосподарки... Завдяки ним вдалося зібрати 85 812 гривень на це авто. Я думаю, Львів дасть фору і тут ми зможемо зібрати більше», - коментує Віталій Дейнега.

Фото: надано волонтерами

Він стверджує: "На фронті проблема з дрібним колісним транспортом досягла критичного рівня. За державні кошти відновити і поповнити військовий автопарк неможливо. Його модель досі радянського зразка - 4-5 авто на бригаду (до 5000 чоловік). Тому пересування відбувається вантажівками і бойовою технікою. А це демаскує і піддає військових небезпеці. Для них важливо мати швидку, невелику і маневрену техніку. Вона рятує життя і допомагає легше виконувати завдання".

"В акції візьмуть участь: Богдан Масляк (ГО «Допоможи фронту», м.Львів), Галина Алмазова (волонтер-парамедик, майстер спорту з ралі і член екіпажу швидкої «Вітерець» в АТО), Віталій Дейнега (засновник «Вернись живим»), Андрій Римарук (демоб. розвідник 53 окремої механізованої бригади, волонтер: «Повернись живим") та ін.

Акція проходить у партнерстві зі сервісом таксі Uklon в містах, де є його представництва. Причина партнерства єдина - цей сервіс зі самого початку АТО допоміг різним волонтерським групам на 5 500 000 грн і продовжує це робити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram