ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Помер Клим Чурюмов

Відомий астроном помер на 80-му році життя.

Помер Клим Чурюмов
Клим Чурюмов
Фото: http://mignews.com.ua

У суботу, 15 жовтня, на 80-му році життя помер всесвітньо відомий український вчений, астроном і дослідник комет, член-кореспондент Національної академії наук України Клим Чурюмов.

Про це повідомляє телеканал NewsOne з посиланням на заступника директора Київського планетарію Олену Дірдовську.

За її інформацією, астроном помер раптово, коли перебував у дорозі, на шляху до Харкова.

Клим Чурюмов став знаменитим на весь світ завдяки відкриттю комети Чурюмова-Герасименко в 1969 році і комети Чурюмова-Солодовнікова.

Крім цього, він був директором Київського планетарію та президентом Українського товариства любителів астрономії.

У вересні 1969 року Чурюмов разом з аспіранткою Світланою Герасименко під час спостереження за кометою Комаса-Сола зробили фото, на якому виявилася ще одна невідома комета, яка отримала ім'я своїх відкривачів - "Комети Чурюмова-Герасименко". Пізніше, в 1986-му, Чурюмов відкрив другу комету, яка отримала назву "Комета Чурюмова-Солодовнікова".

2 березня 2004 року з космодрому Куру був виведений у космос європейський міжпланетний зонд Rosetta. Основним завданням зонда було дослідження комети Чурюмова-Герасименко. Автоматичній станції знадобилося 10 років, щоб підлетіти до досліджуваного об'єкта. За цей час зонд подолав у космічному просторі більш ніж 6,4 млрд км, кілька разів зближувався з іншими небесними тілами, до пункту призначення прибув у 2014-му і до нинішнього року перебував на орбіті комети. Завершив свою місію він 30 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram