ГоловнаСуспільствоВійна

Юристи штабу АТО заблокували легалізацію медиків ПДМШ

Начальник шпиталю не виключає саботаж.

Юридична служба штабу АТО заблокувала легалізацію медиків-добровольців Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова.

Про це сказав на прес-конференції в Інституті Горшеніна Геннадій Друзенко, співзасновник і керівник ПДМШ ім. Миколи Пирогова.

рішення, на якому стоять підписи двох генералів армії - Муженка і Полторака. Він визначає чіткий і досить простий алгоритм: що робимо ми, що робить центральне військово-медичне управління, і хто підписує накази про залучення. І є ситуація, яку я не можу назвати інакше, як саботаж", - заявив він.

"Здавалося б, є механізм, просто вписуй у наказ імена тих людей, які прийшли на позиції. Усім добре. Добре медикам, бо вони роблять свій благородний труд із легальним статусом і до них не виникне питань у правоохоронних органів. Спокійно спиться комбриг, комбат, які допустили на свою територію цивільних людей", - сказав Друзенко.

За його словами, підпис ще повинен поставити керівник АТО генерал-лейтенант Руслан Хомчак, але перед цим рішення зобов'язані візувати юристи штабу АТО, які цього чомусь не роблять.

"На перешкоді порятунку життів стала юридична служба штабу АТО, яка не візує. Ситуація абсолютно абсурдна", - підкреслив Друзенко.

Керівник вересневої ротації ПДМШ у зоні АТО Олександр Гага підкреслив, що нинішня ситуація призводить до того, що лікарі шпиталю постійно працюють під загрозою кримінальної відповідальності.

"І на сьогодні склалася така ситуація. Ми виконуємо роботу, приймаємо поранених - з позицій їх нам привозять на броні. І якщо, не дай Боже, цей поранений помре в кареті швидкої, нашому реанімобілі, то ті лікарі, які підпорядковані мені, можуть сісти за ґрати. Вони перебувають там незаконно", - сказав він.

Нагадаємо, Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Пирогова - волонтерський проект, у рамках якого медики з різних міст України їдуть працювати в зону АТО. Шпиталь почав свою роботу в грудні 2014 року в Кураховому. Сьогодні медики допомагають військовим і цивільним у Луганській області, безпосередньо біля лінії фронту. Проект об'єднує медиків, які треновані за стандартами тактичної медицини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram