ГоловнаСуспільствоЖиття

В Одеській області вирішили поховати прах Котовського в рамках декомунізації

Що буде зі спорудою мавзолею-склепу, поки що невідомо.

В Одеській області вирішили поховати прах Котовського в рамках декомунізації
Фото: wikimapia.org

Депутати міської ради Подільська (колишній Котовськ) Одеської області на сесії в середу ухвалили рішення поховати останки радянського політичного і військового діяча Григорія Котовського, які досі зберігалися в мавзолеї в центрі міста.

Прах Котовського перенесуть на міське кладовище №1. Точна дата процедури поховання поки що не відома, інформує Інтерфакс-Україна.

Раніше з листом, що містив заклик поховати Котовського і ліквідувати склеп, до місцевої влади звернулося Міністерство культури України, яке нагадало про необхідність виконати закон про декомунізацію.

Що буде зі спорудою мавзолею-склепу, на сьогодні невідомо.

Одеський "7-й канал" за тиждень до рішення Подільської міськради випустив спецрепортаж про стан мавзолею Григорія Котовського. Згідно з розслідуванням журналістів, місцеві жителі і навіть рідні військового діяча, які проживають у Росії, давно не цікавляться станом усипальниці й останками комдива. Якийсь час тому скляне віконце в труні з прахом Котовського розбили, дверей в мавзолей не зачинили. Разом з тим історичні реліквії вандалам не дісталися: частину з них раніше вивезли в Молдову, а частину - в Москву.

Григорій Котовський - радянський військовий і політичний діяч, учасник Громадянської війни. Пройшов шлях від злочинця, який промишляв нальотами в Бессарабії (південь Одеської області), до члена Союзного Українського й Молдавського Центрального Виконавчого Комітету. Член Реввійськради СРСР. За своє життя встиг неодноразово побувати в тюрмі, отримати смертний вирок, воював на Румунському фронті під час Першої світової війни, отримав Георгіївський хрест за хоробрість, нагороджений трьома орденами Червоного Прапора. Був убитий під час відпочинку в радгоспі Чабанка під Одесою (нині смт Чорноморське) 1925 року.

Радянська влада вирішили не ховати Котовського, а забальзамувати його тіло. Як місце розташування мавзолею комдива розглядали Одесу, Бердичів, Балту, але в підсумку обрали Бірзулу, яку після похорону перейменували в Котовськ, що став зараз Подільськом. На похорон з Москви прибули один з перших маршалів СРСР Семен Будьонний і кілька інших можновладних військових діячів часів початку СРСР. А сама процедура за масштабом була порівнянна з похоронами В.І. Леніна.

Мавзолей проіснував до 1941 року, коли під час наступу його знищили німці. Тіло комдива викинули в траншею разом з тілами розстріляних. 1966 року мавзолей відновили, а замість мумії в нього помістили кістки, що, ймовірно, належать Котовському. Саме вони зберігаються в склепі донині.

Як повідомляли 20 вересня, Держприкордонслужба декомунізувала відділ "Іллічівськ" і Котовський прикордонний загін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram