ГоловнаСуспільствоЖиття

Сьогодні православні відзначають Медовий Спас

У цей день у храмах будуть святити воду і мед.

Сьогодні православні відзначають Медовий Спас
Фото: liveinternet.ru

Сьогодні, 14 серпня, православні святкують Медовий Спас або свято Маковія, яке в церковному календарі називається днем семи мучеників Маккавеїв.

З цього дня у віруючих розпочинається Успенський піст, який передує одному з найбільших релігійних свят - Успінню Пресвятої Богородиці. Піст триватиме два тижні.

Відповідно до джерел християнських богословів, це свято було встановлене у Візантії 1164 року на честь перемоги імператора Мануїла (1143-1180) над іновірцями. В день цієї перемоги перед битвою нібито чудесно заблищала - оновилася - ікона Божої Матері.

Це день Животворящого Хреста Господнього. У святкові богослужіння були введені обряди винесення хреста, ходіння з ним по вулицях та урочистого водосвяття.

Згадували також сім святих мучеників - братів Маккавеїв (Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Евсевон, Алім й Маркелл), а також мати їхню Соломонію (або Саломею) та їхнього учителя Єлеазара, які постраждали за відмову прийняти язичництво і в 166 році до н .е. прийняли мученицьку смерть.

Традиційно 14 серпня в церквах святять воду, квіти і мак. Воду, освячену на Маковія, в народі вважають цілющою і вона цінується не менш ніж стрітенська - вважається надзвичайно корисною. У народі також говорять, що перший Спас - це проводи літа.

Медовий Спас збігається в часі з другим вирізанням щільників із вуликів. На свято Медового Спаса святили й свіжий мед і пригощали ним усю родину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram