ГоловнаСуспільствоЖиття

Київська поліція порушила справу про відчуження земділянки під Сінним ринком

Знищення Сінного ринку почалося 2004 року

Київська поліція порушила справу про відчуження земділянки під Сінним ринком
Фото: Макс Требухов

27 квітня цього року за зверненням депутатів Київради від "Самопомочі" Шевченківське управління поліції відкрило кримінальне провадження з приводу відчуження земельної ділянки на вулиці Бульварно-Кудрявській, 17, де раніше був Сінний ринок. Про це йдеться в тексті LB.ua "14 багатоповерхівок на місці Сінного ринку?"

Кримінальне провадження відрито за попередньою кваліфікацією "службова недбалість" (ч.1 ст. 367 Кримінального кодексу).

Документ 9
Документ 9

За словами депутата Київради від "Самопомочі" Романа Марченка, розслідування проводять за двома фактами: про передачу ринку в приватну власність за значно заниженою ціною, а також про неналежний захист представниками влади періоду Олександра Попова інтересів суспільства в суді.

Нагадаємо, процес знищення Сінного ринку фактично почався в листопаді 2004 року, коли Київська міська рада прийняла рішення про передачу в оренду на 10 років ТОВ "Фірма "Ферро" і ТОВ "Сінний ринок" земельної ділянки загальною площею 1,98 га на вул. Воровського, 17 (сьогодні - Бульварно-Кудрявська) для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-офісно-житлового центру з підземним паркінгом і для знесення наявних будівель. Наступного року це рішення під тиском громадськості змінили, і Київрада замінила слова "для знесення наявних будівель" словами "із забезпеченням подальшого функціонування ринку з продажу продовольчих і непродовольчих товарів у капітальній споруді і збереженням робочих місць".

У 2005 році Міністерство культури прийняло рішення, що цей об'єкт є таким, що не підлягає внесенню до Державного реєстру нерухомих пам'яток. А незадовго після цього ринок знесли.

У грудні 2007-го КМДА уклала угоду з фірмою "Ферра" і "Сінний ринок" про сплату авансового внеску в рахунок оплати вартості земельної ділянки по вул. Бульварно-Кудрявській, 17. Дві фірми заплатили в бюджет столиці трохи більше за 20 млн грн.

Сьогодні ж земельну ділянку на Бульварно-Кудрявській, 17 розділили на три частини (вул. Бульварно-Кудрявська, 15-А, Гончара, 38-Б, Гончара, 48/2), і належить вона британській компанії Solid Blue Assets Limited.

У травні макетна майстерня "Формат Макет" поширила на своїй сторінці у Facebook проект архітектора Бородкіна, де на місці Сінного - 14 багатоповерхівок. Директор майстерні М. Антипов на запит депутатів Київради від фракції "Самопоміч" пояснив, що цей макет - "напрацьоване часом рішення, а не затверджений проект забудови цієї території".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram