ГоловнаСуспільствоВійна

Янукович доручив спровокувати конфлікт для розгону Майдану, - ГПУ

План розгону Євромайдану почали розробляти ще в січні

Янукович доручив спровокувати конфлікт для розгону Майдану, - ГПУ
Фото: EPA/UPG

Придушення мирної ходи 18 лютого 2014 року в Києві проходило за вказівкою екс-президента Віктора Януковича.

Про це заявив голова управління спецрозслідувань генпрокуратури Сергій Горбатюк, повідомляє INSIDER.

За його словами, план розгону Євромайдану наприкінці лютого 2014-го почали розробляти ще в січні. Активна фаза протистояння почалася 18 лютого, коли протестувальники пішли мирною ходою до Верховної Ради, щоб переконати ухвалити зміни до Конституції, які обмежили б повноваження президента.

Тодішнє керівництво держави та правоохоронних органів спланувало та скоординувало дії для жорсткого придушення цієї ходи, щоб підвищити "градус" протистояння між протестувальниками та силовиками. "З відома і за вказівкою екс-президента, який доручив утілити ці дії керівництву МВС, Внутрішніх військ та СБУ, були організовані протистояння у Кріпосному провулку та на вулиці Грушевського", - розповів Горбатюк. За його словами, силовикам цілеспрямовано видавали мисливські патрони, які використовували в помпових рушницях.

Горбатюк нагадав, що з 10:00 до 13:00 18 лютого загинуло 10 і було поранено 509 осіб. "Троє з них загинули від вогнепальних поранень, і 34 були доставлені в лікувальні установи з вогнепальними пораненнями", - сказав Горбатюк.

Нагадаємо, слідчі ГПУ не змогли встановити вбивць Романа Сеника, Михайла Жизневського та Сергія Нігояна, які були першими жертвами сутичок під час Революції гідності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram