ГоловнаСуспільствоВійна

ООН зафіксувала позасудові страти цивільних бойовиками на Донбасі

Повідомляється про щонайменше два випадки розстрілу місцевих волонтерів.

ООН зафіксувала випадки позасудових страт цивільних членами незаконних збройних формувань на Донбасі.

Про це йдеться в 11-й доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини за період з 16 травня по 15 серпня 2015 року, пише Insider.

Зокрема, за звітний період моніторингова місія ООН з прав людини дізналася про два випадки масових страт цивільних членами сепаратистських збройних формувань (імовірно, так званої спеціальної бригади "Одеса") у Переможному Луганської області.

Згідно зі звітом, 10 серпня 2014 року вісім озброєних чоловіків у камуфляжі без знаків розпізнавання увірвалися в будинок місцевих волонтерів, які допомагали українській армії харчуванням.

Будинок обшукали і пограбували, після чого забрали звідти чоловіка та жінку. Протягом наступних десяти днів озброєні люди чотири рази поверталися в будинок і грабували його. Сім'я нічого не знала про долю тих, кого забрали, до січня, коли їхні тіла знайшли поблизу П'ятигорівки. Експертиза в червні 2015 року підтвердила особи загиблих. Причиною смерті обох стали кілька кульових поранень у голову, йдеться у звіті.

У тому ж селищі 22 серпня 2014 року були страчені біля будинку четверо членів однієї сім'ї, обвинувачених у підтримці української армії, а їхнє майно згодом було розграбоване.

Також у звіті УВКПЛ йдеться про свідчення щодо інших страт цивільних, скоєних бойовиками, а також вбивств полонених солдатів.

Крім того, звіт наводить дані про незаконні затримання, побиття та погрози, скоєні як членами незаконних збройних формувань, так і українськими силовиками.

Всього із середини квітня 2014 року до середини серпня 2015 року ООН зафіксувала 25493 потерпілих на Донбасі (цивільні, військові та члени незаконних збройних формувань), у тому числі 7883 убитих і 17 610 поранених.

Зокрема, за звітний період (16 травня-15 серпня 2015 року) загинуло 105 цивільних і 308 були поранені, в тому числі 37 загиблих і 119 поранених зафіксовано на підконтрольній уряду території, а 68 загиблих і 189 поранених - на непідконтрольній.

Водночас у вівторок, 8 вересня, Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн під час презентації доповіді повідомив, що на сході України загинули 7 962 людини і 17 811 були поранені.

Як уточнює Центр новин ООН, вказане комісаром число вбитих і поранених було оновлено після закінчення періоду, розглянутого в доповіді. Крім того, ці цифри є мінімальними, і фактичне число може бути значно вищим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram