ГоловнаСуспільствоЖиття

Облгази заявили про загрозу повного припинення постачання газу в балонах населенню

Підприємства із забезпечення населення скрапленим газом близькі до повної зупинки роботи

Облгази заявили про загрозу повного припинення постачання газу в балонах населенню
Фото: obozrevatel.ua

З квітня цього року призупинено проведення спеціалізованих аукціонів з реалізації скрапленого газу, і у зв'язку з цим низка облгазів вже припинила відпускати балони населенню в негазифікованих районах України. Інші підприємства перебувають на межі зупинки.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Газ закінчився в кінці квітня і на сьогоднішній день не возимо нічого, виконуючи лише аварійні заявки. Ще місяць роботи в такому режимі - і ми будемо змушені запускати процедуру ліквідації своїх підрозділів, які здійснювали розвезення газу населенню", - повідомив директор ДП "Газпостач" ПАТ "Херсонгаз" Сергій Сікоєв.

У свою чергу директор ТОВ "Запоріжспецтрансгаз" Олександр Дідзінський повідомив, що керівництво компанії вже попередило персонал про можливу ліквідацію.

"Якщо до 3 серпня уряд не вирішить це питання, то персонал буде відправлено на біржу праці", - сказав він.

У ДП "Пропан" ПАТ "Житомиргаз" також попередили про наближення вимушеної зупинки.

"Почекаємо ще кілька тижнів і будемо запускати процедуру скорочення персоналу, ліквідацію профільних ланок. Доходу у компанії немає - платити зарплату персоналу просто нема звідки", - зазначив директор підприємства Роман Фещенко.

За словами представників облгазів, крім звільнення людей, зупинка спецпідприємств може призвести до підвищення кількості надзвичайних подій при використанні побутових балонів населенням.

"Населення буде змушене неконтрольовано заправляти балони на приватних АГЗС, проте ніхто не буде нести відповідальність за це, тому через деякий час можуть початися масові нещасні випадки. Ми вже проходили це в першій половині 2014 року, коли проведення спецаукціонів також було заблоковано", - підкреслив Фещенко.

За оцінками експертів, в Україні зріджений газ як основне паливо для приготування їжі використовує близько 2 млн домогосподарств. Це, в основному, населення, яке проживає в сільській місцевості.

Нагадаємо, в травні держкомпанії "Укргазвидобування" і "Нафтогаз України" виступили за скасування спеціальних аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram