ГоловнаСуспільствоВійна

Україна домовляється про відведення озброєння від Широкиного на 15 км

Марчук пояснив, чому українські військові не пішли із села.

Україна домовляється про відведення озброєння від Широкиного на 15 км
Фото: Макс Левин

Навколо Широкиного збираються створити 15-кілометрову зону безпеки, повідомив представник України в підгрупі з безпеки Євген Марчук.

"Попередньо узгоджено, що в центрі Широкиного встановлять цілодобовий спостережний пункт Спільної наглядової місії ОБСЄ, яка збільшує для цього кількість персоналу. Завершується узгодження участі також українських і російських військових, які входять до СЦКК (Спільного центру контролю та координації)", - написав він у фейсбуці.

"Головне - це відведення на 15 кілометрів важкого озброєння (артилерія, танки і міномети) від центру Широкиного обома сторонами. Триває узгодження з російською стороною. Це рутинна і нервова робота - точні географічні координати, топографія, оцінка на місцевості, обставини тактичного і стратегічного характеру та багато іншого", - додав він.

При цьому Марчук наголосив, що головна проблема полягає в тому, що підписи Росії та представників ДНР і ЛНР не є гарантією виконання домовленостей.

"Саме тому українська сторона, яка неодноразово пропонувала Росії кілька варіантів демілітаризації Широкиного, не може поспіхом і безоглядно йти на демілітаризацію цього багатостраждального населеного пункту. І саме тому експлуатація так званого "жесту доброї волі" (одностороннього виведення бойовиків з Широкиного) і нав'язування українській стороні неприйнятної поведінки ніяк не впливає на українську позицію. Демілітаризація Широкиного ще тільки починається", - наголосив Марчук.

Він нагадав, що 22 травня вже повідомляв про повне припинення вогню в Широкиному, яке було зірване бойовиками ДНР уже наступного дня.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня бойовики ДНР відійшли зі своїх позицій у Широкиному на 1,5-2 км. Залишені позиції заміновані і прострілюються.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram