ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ оголосила підробкою російську доповідь про "Боїнг"

Російські супутникові фото виявилися ретушованими.

Служба безпеки України стверджує, що російська доповідь про "Боїнг", яка перекладає провину за катастрофу на українських військових, ґрунтується на підроблених фотографіях. Про це пише "Апостроф" із посиланням на начальника контррозвідувального департаменту СБУ Віталія Найду.

За його словами, російські докази мають численні ознаки підробки і ретушування. Крім того, частину фотографій відзнято російськими супутниками-шпигунами в інший час, до падіння рейсу MH17.

Підробкою виявився "супутниковий знімок" генштабу РФ від 14 липня 2014 р. окремого радіотехнічного батальйону в/ч А-0194 у районі селища Тепличне Луганської області.

"Росіяни стверджують, що нібито на цьому знімку розташовано кілька пускових установок "Бук М1". Водночас на знімках, які має СБУ, 16 липня помітно просто 3 одиниці військової техніки, які протягом двох діб не змінили місця свого розташування, а на території військової частини та поблизу неї зауважено сліди артилерійського обстрілу. Батальйон виводив техніку й особовий склад під обстрілом терористів. Та ж техніка, яку було пошкоджено, яка залишилася в місці дислокації - її зобразили на російських фотографіях так, ніби там дислоковано "Буки", - пояснив Найда.

На момент катастрофи "Боїнга" частина була під контролем бойовиків. "Тому твердження про те, що на цій території стояли українські "Буки", є повністю сфальсифікованими", - заявив він.

Ще одну фотографію нібито зняв російський супутник-шпигун 14 липня 2014 року.

"На цій фотографії зображено окремий зенітно-ракетний батальйон (в/ч А -1428) між містом Авдіївка та селищем Спартак Донецької області. На російській фотографії за 14 липня в лівій частині фото зображено лісопосадку і просіку, яка є в тій лісопосадці. Праворуч ми маємо фотографію від 12 липня, на якій зображено реальну ситуацію на території військової частини: лісопосадку викорчували задовго до подій, які нібито зняли росіяни - ми бачимо, що лісопосадки немає, територія вирівняна, наша техніка ж на місці дислокації", - заявив Найда.

Те саме місце на російському знімку від 17 липня заретушоване хмарами, щоб приховати підробку.

"Росіянам тут було важко сфальсифікувати зйомку від нібито 17 липня. Тому вони заретушували фотографію хмарами. Водночас ми знаємо, що там також немає лісопосадки і просіки в цій лісопосадці немає. Наша фотографія датована 17 липня 11:08 мск", - повідомив Найда.

Знімок, на якому зображено схему ділянки біля села Зарощинське Донецької області, яку ГШ МО РФ визначив як нібито місце перебування ЗРК БУК-М1 (зображено у збільшеному квадраті), теж виявився несправжнім.

"Вантажна вага ЗРК "Бук М1" зі спорядженням - більш ніж 32 т. На російських фотографіях - ні на великих, ні на маленьких - слідів заїзду "Бук М1" на засіяну пшеницею територію немає, колії не було ні з одного, ні з іншого боку. На фотографії через кілька днів ці сліди не з'явилися", - заявив Найда.

Також є невідповідності у зв'язку з тим, що 16-17 липня ці поля вже були скошені. "Поле, розташоване на південний схід від перехрестя №2 (позначено на знімках за 16 число) - поле №1 - повністю скошене. І це за добу до нібито перебування тут "Буків". На російській фотографії ми бачимо, що поле лише частково скошене, і це при тому, що фотографія у них за 17 липня. Тобто за добу до цього поле було скошене, а на російських фотографіях воно ще не скошене. Такі самі ознаки ми бачимо у верхній частині під написом: поле №2 також було скошене, є чіткі сліди від тракторної техніки, а на російській фотографії цих слідів немає", - наголосив Найда.

"На фотографії нібито за 18 липня РФ показала, що нібито вже немає на тому місці "Буків", які там нібито перебували. Знову ж таки, ми бачимо нашу фотографію за 23 липня і їхнє фото за нібито 18 липня - там немає слідів від дуже важкої техніки, такої як 32-тонні "Буки". Наголошуємо і на різниці між скошеними полями: на російському знімку поля взагалі не оброблені - там, де позначено висоту 224 м", - вказали в СБУ на фабрикацію в Міноборони РФ матеріалів про катастрофу "Боїнга 777".

Нагадаємо, що міжнародні слідчі у справі катастрофи малайзійського "Боїнга" над Донецькою областю вважають, що його збили з "Бука", причому російського. Нова доповідь повинна посіяти сумніви в цьому і перекласти провину на українських військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram