ГоловнаСуспільствоПодії

Заарештовані під час Маршу УПА активісти не брали участі у зіткненнях з міліцією, - "Синдикат" (оновлено)

Під будівлею суду товариші вимагали випустити заарештованих 14 жовтня під Верховною Радою активістів і зняти з них звинувачення

Біля будівлі Апеляційного суду Києва відбувся пікет об'єднання "Синдикат" (молоді правих поглядів) на підтримку активістів Михайла Стрижка та Євгена Стемпковського. Про це повідомив кореспондент LB.ua з місця події.

Учасники акції вимагали випустити із СІЗО своїх товаришів, яких вони вважають політв'язнями. Сьогодні Апеляційний суд переніс засідання у справах активістів "Синдикату" на 27 жовтня.

Стемпковського і Стрижка за рішенням суду взяли під варту на 60 днів на час проведення слідства. Активістів підозрюють в участі у бійці з міліціонерами, що охороняли ВРУ 14 жовтня. Їм пред'явлено звинувачення в "хуліганстві із застосуванням зброї". Учасники сьогоднішнього мітингу переконані: звинувачення абсурдне і ґрунтується на "домислах невідомих людей".

"Я стояв зі Стемпковським поруч - це було далеко від місця сутичок з міліцією. Тому я впевнений, що це не він", - сказав у коментарі LB.ua лідер "Синдикату" Євген Чепелянський (позивний Хрест). Він також надав фотографії з дня затримання його товаришів. Чепелянський зазначив: на одному з фото добре видно, що прапор "Синдикату" знаходиться далеко від місця сутичок протестантів з міліцією.

Черный флаг "Синдиката" - вдалеке от забора Верховной рады, возле которого происходили стычки
Фото: Евгений Чепелянский
Черный флаг "Синдиката" - вдалеке от забора Верховной рады, возле которого происходили стычки

"14 жовтня учасники Об'єднання "Синдикат", бійці батальйону ОУН і члени Комітету визволення політв'язнів, взяли участь у мітингу на честь Покрови Пресвятої Богородиці та 72-ї річниці заснування Української Повстанської Армії, який відбувався біля стін будівлі Верховної Ради України. "Синдикатівці" не брали участі у сутичках зі співробітниками міліції і після завершення мітингу хотіли вже повертатися по домівках. Однак у Маріїнському парку на них несподівано, зі спини, підступно напали кілька десятків невідомих, озброєних кийками, в зеленій камуфляжній формі без розпізнавальних знаків. Активістів-патріотів побили, затягнули у внутрішній дворик Верховної Ради і вже потім передали працівникам міліції", - сказано у зверненні до громадськості, яке роздавали молоді люди поблизу Апеляційного суду.

"Синдикатівці" стверджують, що при затриманні міліціонери забрали в одного з активістів 400 грн та ключі від квартири, після чого чотирьох затриманих повезли в Голосіївський РУВС ГУ МВС України в м.Києві. Там активістів протримали близько 8 годин, перш ніж висунути обвинувачення. До них не допускали адвокатів та родичів", - йдеться в документі.

Арест активистов "Синдиката"
Фото: Евгений Чепелянский
Арест активистов "Синдиката"

Пізно ввечері 16 жовтня Печерський суд Києва ухвалив рішення про утримання Стрижка і Стемпковського під вартою.

Михайло Стрижко - неповнолітній, який, як сказано у документі, встиг взяти участь в АТО у Донецькій області, приписавши собі один рік, щоб потрапити в зону бойових дій. Євген Стемпковський - громадський і профспілковий активіст. Він допомагає у формуванні загону цивільної оборони Деснянського району Києва.

Ще двох затриманих "синдикатівців" - Б. Портного і С. Прудкого - суддя залишив під домашнім арештом на час слідства.

"Фабрикація кримінальних справ "для галочки" проти учасників війни з терористичними проросійськими формуваннями та громадських активістів, що допомагають справі національної оборони, може розцінюватися як прагнення нової влади повернутися до "стабільності" часів правління ПР", - йдеться у зверненні "Синдикату".

Як повідомлялося, за бійку біля ВРУ 14 жовтня заарештовано також сина "свободівця" Захарчука.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram