ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ затримала чорних трансплантологів у Києві

У 2010-2014 роках на незаконні операції переправили близько 50 осіб

СБУ затримала чорних трансплантологів у Києві
Фото: Макс Левин

У Києві співробітники СБУ у взаємодії з працівниками міліції затримали двох громадян України, які входили в транснаціональну організовану злочинну групу, яка спеціалізувалася на незаконній трансплантації людських органів.

Про це повідомляє прес-центр спецслужби.

Зловмисники вербували потенційних донорів серед малозабезпечених мешканців сільської місцевості та відправляли людей в країни Азії та Латинської Америки для проведення незаконних операцій з трансплантації органів. Протягом 2010-2014 років вони переправили за кордон близько півсотні громадян України, Азербайджану, Вірменії, Литви та Російської Федерації.

Затриманим оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.149 (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини, вчинена за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, у 2010 році затримали трьох лікарів-трансплантологів Інституту ім. А.Шалімова (Київ). За даними правоохоронців, лікарі входили до складу злочинного угруповання, учасники якого впродовж тривалого часу продавали людей з України в Азербайджан. Лідером був громадянин Ізраїлю без медичної освіти. За даними слідства, з 25 операцій 15 лікарі інституту зробили в Азербайджані, решту - в Еквадорі і Косово. Дві операції зробили безпосередньо в Інституті ім. Шалімова.

Однак у 2013 році справу закрили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram