ГоловнаСуспільствоЖиття

Інформація про розстріл автобуса з дітьми у Донецькій області не відповідає дійсності

Усі діти-сироти з Донецька вчора благополучно прибули до Маріуполя

Повідомлення групи "Інформаційний опір" про обстріл у Донецькій області автобуса з вихованцями дитбудинку не відповідає дійсності, під час транспортування діти не постраждали. Дані Тимчука у відповідь на звернення LB.ua спростували фахівці у Донецьку та Києві.

"Ми не підтверджуємо цю інформацію - я не знаю, звідки її взяв Тимчук. Ми зв'язувалися з МНС, зв'язувалися. Дійсно, є інформація про загиблих дітей вчора, але це було на інших ділянках, осколкові поранення, діти з батьками", - сказала Дар'я Касьянова, керівник програми "Сирітству - ні" фонду Ріната Ахметова "Розвиток України", яка знаходиться у Донецьку. Разом з тим, вона підтвердила, що вчора до Маріуполя вирушили автобуси з дітьми-сиротами з Донецька, і, за її даними, вони благополучно прибули у місто.

Вона повідомила, що перевезенням дітей курирувала від початку і до кінця уповноважена Верховної Ради з прав людини з питань дотримання прав дитини Оксана Пилипишина.

"Я з усією відповідальністю заявляю, що це фейк і неправдива інформація. Вчора протягом усього дня ми курирували відправку дітей. Це діти з дитячих будинків міського та обласного, вони перебували у одному приміщенні, у результаті дуже складних і тривалих переговорів ДНР-вівці погодилися відправити їх у Маріуполь. Автобуси надав фонд Ахметова, обладміністрація була безпосереднім учасником цих подій", - сказала Пилипишина у коментарі LB.ua телефоном.

Вчора діти близько 19 вечора сіли у ці автобуси і у супроводі лікарів та охорони вирушили до Маріуполя. Поки вони були в дорозі, ми виходили на зв'язок з головним лікарем обласного Будинку дитини та з правозахисницею Діною з Донецька, яка їх супроводжувала. Ми постійно були з ними на телефонному зв'язку. Жодного разу вчора не прозвучала інформація про те, що їх обстрілювали. Представники ДНР їх супроводжували до Оленівки, перед Оленівкою один з автобусів зламався, вони пересадили дітей у робочий автобус з другою групою і відправили. Колоною з 4 транспортних засобів вони рушили у бік Маріуполя. Надалі їх супроводжували українські військові. Прибули до Маріуполя близько 23 години вечора. Їх розділили за віком і розселили у двох закладах", - повідомила Пилипишина.

Дізнавшись про повідомленні Дмитра Тимчука про обстріл автобусів, вона зв'язалася відразу ж з обласним головлікарем і правозахисницею Діною, які супроводжували колону.

"Жодна дитина, жоден дорослий - навіть волосся не поворухнулося, ніхто не постраждав", - заявила Пилипишина. Правда, за її словами, головлікар області і правозахисниця сьогодні говорили про обстріл, але плуталися у свідченнях щодо місця - стріляли чи то біля Донецька, чи то біля Волновахи.

"Ніхто не постраждав під час перевезення, це 100%", - підкреслила уповноважена Верховної Ради.

Як повідомлялося, всі дитячі будинки та інтернати з Донецька евакуйовані в безпечні місця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram