ГоловнаСуспільствоЖиття

Від Верховної Ради вимагають узятися за справи політв'язнів

Від депутатів вимагають звільнити сім'ю Павліченків і "васильківських терористів"

Близько сотні активістів влаштували під будівлею Верховної Ради акцію протесту із закликом до депутатів повернутися до теми політв'язнів в країні, зокрема, до справ родини Павліченків і "васильківських терористів".

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Фото: Александр Тимошенко

Нагадаємо, про політв'язнів, які досі сидять у в'язниці, зі сцени Майдану заявив народний депутат Олег Ляшко. Він же і порушив питання про необхідність звільнення Павліченків і "васильківських терористів".

Нагадаємо, 2 жовтня 2012 року Голосіївський районний суд столиці, підтримав версію держобвинувачення про те, що вбивство судді Шевченківського суду Зубкова було скоєно з помсти, оскільки раніше Зубков задовольнив позов нідерландської девелоперської компанії Gooioord BV про знесення будівлі, в якій проживала родина Павліченко. В результаті Дмитра Павліченка засудили до довічного ув'язнення, а його сина - до 13 років позбавлення волі.

Апеляційний суд Києва залишив цей вирок без змін, і в серпні сім'я Павліченко подала касацію до Вищого спецсуду. Але і він залишив вирок у силі.

Після вироку по Україні прокотилася акція "Волю Павліченкам". Організатори маршів і мітингів на підтримку батька і сина впевнені, що слідство було необ'єктивним, а більшість доказів сфальсифіковані.

"Васильківських терористів"- Ігоря Мосійчука, Сергія Бевза та Володимира Шпара - Києво-Святошинського районний суд 10 січня засудив до шести років позбавлення волі. Два роки підсудні вже відсиділи в СІЗО, таким чином, вони повинні провести за ґратами ще по 4 роки кожен.

Їх звинуватили у "виготовленні вибухового пристрою та заклику до вчинення терористичного акту за допомогою саморобного вибухового пристрою". При цьому пристрій співробітники СБУ вилучили в КП "Васильківський комбінат комунальних послуг", де працювали двоє підозрюваних. на оперативному відео СБУ можна побачити, як фахівці виносять вибухівку без захисних костюмів і навіть не оточивши територію в радіусі вибуху.

Сьогодні, 24 лютого, в Апеляційному суді Київської області відбудеться розгляд клопотання про звільнення Мосійчука, Бевза та Шпара з-під варти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram