ГоловнаСуспільствоЖиття

Учені вийдуть пікетувати Кабмін і АП: грошей не вистачає навіть на зарплати

Обіцяних раніше грошей ученим так і не дали.

Учені вийдуть пікетувати Кабмін і АП: грошей не вистачає навіть на зарплати
архивное фото
Фото: Макс Левин

10 жовтня профспілка науковців Національної академії наук пікетуватиме центральні та місцеві органи влади. Учені наважилися на протест через брак фінансування.

Про це повідомив голова профспілки працівників НАН України Анатолій Широков.

"Проведення акції підтримано всіма нашими регіональними організаціями профспілки - в Північно-східному науковому центрі в Харкові, в Західному науковому центрі у Львові, в Південному в Одесі. І навіть уже Севастополь. Усі люди, незважаючи на політичні уподобання, в цьому єдині", - розповів Широков.

Пікети пройдуть під стінами Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента й обласних державних організацій у регіональних наукових центрах.

Наукові працівники будуть вимагати від уряду виконання зобов'язань, узятих 24 травня - після першої акції протесту. Йдеться про фінансове забезпечення НАН - про необхідний фонд оплати праці працівників науково-дослідних установ і організацій.

"Дефіцит бюджетного фінансування позначається і на процесі наукових досліджень, і на соціальному становищі працівників Академії наук, - зазначив Широков. - Якщо посадові оклади бюджетників 2012 року мають зрости на 25,5%, то обсяг фінансування НАН України дозволяє вийти лише на 13,6%. Фактично під час кожного підвищення посадових окладів доводиться зменшувати встановлені нормативними документами доплати і надбавки обов'язкового та стимулювального характеру і вводити режим неповного робочого часу або відпустки без збереження заробітної плати. Ось такий "добробут" для науковців".

При цьому, за словами голови профспілки, на наукових працівників Донецька чиниться тиск, їм перешкоджають брати участь в акції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram