ГоловнаСуспільствоЖиття

Чорнобильську зону можуть заселити до 2032 року

Експерт вважає, що половина зони ніколи не буде придатна для проживання людей.

Чорнобильську зону можуть заселити до 2032 року

Держагентство з управління Чорнобильською зоною відчуження допускає заселення її південної частини не раніше ніж через 20 років.

Про це на брифінгу заявив виконуючий обов'язки голови агентства Дмитро Бобро.

"Якщо реалізовуватиметься реабілітація території, то на ці 200-300 кв. км (півдня Чорнобильської зони) населення може бути повернуто", - сказав він.

За словами Бобро, зазначений термін пояснюється завершенням періоду напіврозпаду низки радіоактивних речовин. При цьому, на його думку, половина від загальної площі зони 2 тис. кв. км не буде заселена вже ніколи.

За його словами, на сьогодні для економічної діяльності придатні 100-200 кв. км, але проживання населення на них неможливо.

Крім того, він підкреслив, що незважаючи на зміну радіаційної ситуації, на сьогодні повернення людей для постійного проживання у Чорнобильській зоні не планується, що пов'язано з існуючими в Україні радіаційними нормами для проживання населення.

Зазначимо, згідно із законодавством, ця норма для населення становить 1 мЗв/рік, а якщо люди будуть проживати в зоні відчуження, то будуть отримувати опромінення більше за 5 мЗв/рік.

Нагадаємо, член Національної комісії з радіаційного захисту населення Олег Бондаренко вважає, що Чорнобильська зона вже придатна для заселення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram