ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Домашні кішки виявилися кровожерними хижаками

Вони приносять господарям лише чверть упольованого.

Домашні кішки виявилися кровожерними хижаками

Полюють лише 30% бродячих і домашніх кішок, убиваючи в середньому дві тварини на тиждень. Але вони все одно знищують більше тварин, ніж вважали раніше. Такими є висновки дослідників з університету штату Джорджія, повідомляє сайт inosmi.ru з посиланням на USA Today.

Захисники дикої природи кажуть, що котячі ведуть підступну і нечесну гру, масштаби якої страхітливі. Якщо вважати, що домашніх кішок у США 7,4 млн, то їхнє хижацтво - це одна з причин, чому кожен третій вид птахів в Америці потроху зникає, каже президент некомерційної природоохоронної організації American Bird Conservancy Джордж Фенвік (George Fenwick).

"Попередні оцінки були, мабуть, занадто консервативні, бо туди не включали тварин, яких кішки поїдали або залишали", - говорить дослідник з університету штату Джорджія Керрі Енн Лойд (Kerrie Anne Loyd).

Коти приносять додому менш ніж чверть того, що вони вбили, з'їдають третину і залишають розкладатися 49% здобичі.

І в цьому кривавому побоїщі кішки не щадять нікого. Ящірки, змії і жаби становлять 41% від числа убитих тварин. До такого висновку дійшли Лойд і її колега Соня Ернандес (Sonia Hernandez). Ссавці, такі як бурундуки та миші-полівки, становлять 21%, комахи і хробаки - 20%, а пташки - 12%. Учені представлять результати своїх досліджень цього тижня на конференції Американського екологічного товариства, яка відбудеться в Портленді, штат Орегон.

Намагаючись зазирнути в приховане від них котяче життя, вчені залучили до своєї роботи 60 власників кішок з міста Афіни, штат Джорджія. Кожен котячий власник вранці надягав на свою кішку нашийник із маленькою відеокамерою і випускав її на вулицю, а ввечері знімав камеру і скачував відзняті кадри на комп'ютер. Діяльність кожної кішки реєстрували протягом 10 днів. Кішки зазвичай проводили поза домом по чотири-шість годин щодня.

Дослідники працювали у взаємодії з групою фахівців з телеканалу National Geographic, яка створює крихітні мобільні системи збору даних, щоб з їхньою допомогою вивчати поведінку тварин. За словами Грега Маршалла (Greg Marshall) з National Geographic, котячі камери були найменшими з тих, що вони коли-небудь робили.

Кішки небезпечні не тільки для навколишнього світу, вони небезпечні самі для себе. Учасники дослідження побачили, наскільки ризиковано вони поводяться, перетинаючи дороги (45%), з'їдаючи і випиваючи те, що знайдуть (25%), досліджуючи колектори зливової каналізації (20%) і пролазячи у такі щілини, в яких вони можуть застрягти (20%).

Коти здійснюють ризиковані вчинки частіше від кішок, а кішки у віці поводяться обережніше за молодих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram