ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму через українську мову ріжуть людей

Рада ухвалила в першому читанні закон про мови.

У Криму через українську мову ріжуть людей
Фото: focus.ua

У Криму й інших регіонах України спостерігають різке зростання нетерпимості й агресії на мовному ґрунті.

Про це заявив голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, озвучуючи результати загальноукраїнського моніторингу "Злочини на ґрунті ненависті в Україні".

За словами правозахисника, у Криму та Севастополі зафіксовано два такі випадки, проте загалом в Україні їх набагато більше.

"У Севастополі один чоловік ударив іншого ножем на ґрунті побутової сварки тільки тому, що він говорив не тією мовою. Один говорив по-українськи, інший по-російськи. Інший був випадок теж у вас, у Криму, коли викликали депутата на зустріч, пішов його помічник, якому було 60 років. І його жорстоко побили, йому ребра там поламали і говорили: забирайся у свою Галичину", - розповів Захаров.

За його словами, такі сумні події є наслідком поділу населення України за мовною та територіальною ознакою, який почався 2004 року.

Загальноукраїнський моніторинг "Злочини на ґрунті ненависті в Україні" проводили 2011-2012 року в 17 регіонах України. Протягом цього періоду було зафіксовано 62 злочини такого типу.

Нагадаємо, у зв'язку з можливим ухваленням мовного законопроекту Ківалова-Колесніченка №9073 представники кримськотатарського народу звернулися до лідерів Партії регіонів з проханням створити умови для вивчення кримськотатарської мови кримськими чиновниками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram