ГоловнаСуспільствоЖиття

Філарет: Тільки незалежна церква гарантує українську незалежність

Саме на цьому наголошував патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет. В ході зустрічі з представниками ЗМІ, де обговорювалося питання щодо створення єдиної Помісної православної церкви в Україні.

Філарет: Тільки незалежна церква гарантує українську незалежність
Фото: obozrevatel.com

Як зазначив Філарет, український народ хоче мати єдину Українську помісну православну церкву. Адже яку б частину нашої держави йому не доводилося відвідувати, всюди, де велася мова про об’єднання церков, лунали лише схвальні відгуки. Також він зазнначив, що Помісна православна церква в Україні існує. Та стоїть значно важливіше завдання - об’єднати українське православ’я задля створення єдиної помісної УПЦ. Щоб цей задум реалізувався недостатньо лише усвідомлення необхідності цього, про що відкрито говорять представники Московського патріархату, а ще, має бути добра воля та кроки з їхньої сторони.

«Вдалий старт ми зробили. Відбувся контакт з Українською православною церквою Московського патріархату. Неодноразово на цю тему відбувалися зустрічі. Створено комісії, які займатимуться підготовкою до церковного об’єднання», - зазначив Філарет.

Стосовно ж перспектив створення Помісної церкви в нових політичних умовах, патріарх зазначив: «Вони є не безхмарними, проте залишаються реальними. Справа в тому, що держава може сприяти, а може й навпаки, протидіяти процесу об’єднання. При попередньому президентові державна підтримка відчувалася, більше того, саме в період президенства Віктора Ющенка процес об’єднання розпочався. Як буде зараз, як Віктор Янукович поставиться до цієї ідеї ми побачимо. Та те, що УПЦ Московського патріархату й надалі висловлює бажання, щодо об’єднаня - це факт. В даній ситуації новий президент повинен прийняти намагання церкви, яка його підтримувала, або протидіяти. І складно сказати, який варіант розвитку міжцерковного діалогу обере він».

На думку Філарета, у створенні єдиної помісної УПЦ не зацікавлена лише Російська сторона, зокрема РПЦ, яка за словами патріарха побоюється втратити статус «Третього Риму», послаблення її впливу і втрати близько половини своїх вірян.

Фото: lenta.ru

«Я, хотів би нагадати статистичні дані, які надає Міністерство внутрішніх справ України і Міністерство внутрішніх справ Російської Федерації про участь віруючих під час пасхальних богослужінь. В Україні на такому богослужінні було 11 млн. людей, а в РФ – всього 8 млн. Це свідчить про те, що релігійне життя в Україні набагато активніше. Тому, якщо ця церква повністю відокремиться від Московського патріархату, то він просто залишиться великим, та вже не всемогутнім. Це одна з двох основних причин, яка заважає створенню єдиної помісної УПЦ», - зазначив він.

Інша причина, підкреслив він, політична: «Росія, як ви знаєте, спить і бачить Україну в складі нової імперії, нової держави, на чолі якої стоїть Москва. І всі прекрасно знають, що на сьогодні, єдиним, та поки що впливовим важелем Росії на Україну залишається церква».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram