ГоловнаПолітика

Вселенський патріархат зберіг єпархії за Симеоном та Олександром

"Ми дійшли згоди прийняти Вас разом з Вашим непорочним кліром і благочестивим народом".

Митрополит Вінницький і Барський Симеон
Фото: Wiki
Митрополит Вінницький і Барський Симеон

Вселенський патріарх Варфоломій направив листи підтримки на адресу митрополитів Симеона (Шостацького) і Олександра (Драбинка) за участь в об'єднавчому соборі православних церков.

У них йдеться про те, що єпархії митрополитів тепер належать до Вселенського престолу. Листи було підписано 14 грудня тобто за три дні до того, як УПЦ МП вирішила позбавити Симеона і Олександра єпархій.

LB.ua має копію документа, надісланого Симеону.

"Ваше Преосвященство, митрополит Вінницький і Барський, улюблений в Дусі Святому брат і слуга-товариш нашої Мірності, пан Симеон! Щоб були Вашому Преосвященству благодать і мир від Бога!

Після того як Ви, Ваше Преосвященство, звернулися до нашої Мірності і виклали свою справу нам, милістю Божою Архієпископа Константинополя-Нового Риму і Вселенського Патріарха, як не тільки тому, хто завдяки піклуванню Церкви має незаперечний обов'язок судити про церковні справи, де б вони не відбувалися, і давати їм остаточне рішення, але і як Вашому батькові і владиці, оскільки Ваша єпархія, яка в давній час підпала під іншу церковну юрисдикцію, була відновлена завдяки відкликанню і скасуванню Грамоти, виданої нашим пріснопам'ятним попередником Діонісієм IV, і тепер належить до Великої Константинопольської Христової Церкви і визнається її істинною дочкою, ми дійшли згоди за допомогою цієї Патріаршої Грамоти прийняти Вас в юрисдикцію нашого Святійшого Апостольського і Патріаршого Вселенського Престолу разом з Вашим непорочним кліром і благочестивим народом, звільняючи від будь-якої відповідальності, або звинувачення, або будь-якої іншої заборони, що накладається на Вас яким би то не було церковним органом, і повністю приймаючи все, що Ви робили як єпископ і пастир.

З батьківською молитвою ми викладаємо Вам своє Патріарше благословення, братськи цілуємо і від щирого серця закликаємо на Вас благодать і милість в Тройці поклоняємого Бога, Якому слава і влада на віки".

Аналогічне звернення у себе в фейсбуці опублікував митрополит Олександр.

Фото: facebook/Oleksandr Drabinko

Нагадаємо, рішенням Синоду УПЦ МП були звільнені митрополити Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко) та Вінницький Симеон (Шостацький), які безпосередньо брали участь в Соборі. А також благочинний Вінницького району архімандрит Дорофей (Маркевич), голова відділу інформації Київської єпархії протоієрей Петро Зуєв, клірик Дніпропетровської єпархії протоієрей Богдан Гулямов і протодиякон Ростислав Воробей.

Всім їм заборонено священнослужіння в УПЦ МП. У четвер Верховна Рада планує розглянути законопроект, який зобов'яже перейменуватися Українську православну церкву Московського патріархату, а також законопроект про порядок переходу громад і майна до складу Православної церкви України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram