ГоловнаПолітика

Порошенко закликав світ до єдності і солідарності з Україною

Президент розповів телеканалу CNN про захоплення Росією українських моряків.

Порошенко закликав світ до єдності і солідарності з Україною
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко подякував керівництву НАТО, Європейського Союзу, США й інших країн-партнерів за солідарність з Україною в умовах прямої агресії з боку Росії.

Про це він сказав в інтерв'ю американському телеканалу CNN, повідомляють на сайті президента.

Порошенко розповів про обставини захоплення росіянами українських моряків 25 листопада в акваторії Керченської протоки.

"Це вперше, коли Путін уже просто не приховує, що це був його наказ застосувати збройні сили і відкрито розстріляти українських військових на наших кораблях", - підкреслив президент.

Він нагадав, що Україна має двосторонню угоду з Росією про вільне судноплавство в Азовському та Чорному морях і Керченській протоці.

"Відповідно до цієї угоди, ми маємо абсолютну свободу пересування через Керченську протоку і в Азовському морі, без будь-яких обмежень", - сказав Порошенко і додав, що затримувати, а тим паче блокувати українські судна - протизаконно відповідно до міжнародного права з вільної навігації.

"Це дуже небезпечний прецедент, і ми повинні забезпечити міжнародну реакцію, тому що завтра будь-яке міжнародне судно може зазнати нападу. Ми не можемо більше з цим миритися ... Відповідно до міжнародного права, це прямий акт агресії, який повністю підпадає під резолюцію ООН", - сказав президент, підкресливши, що напад стався в нейтральних міжнародних водах Чорного моря.

Порошенко закликав увесь світ "проявити єдність і солідарність з Україною в захисті її свободи і демократії".

Нагадаємо, 25 листопада Росія заблокувала прохід Керченською протокою українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь" і захопила ці судна разом з екіпажами. Вранці 26 листопада стало відомо про перевезення моряків у Сімферополь "для обрання запобіжного заходу".

27 листопада суд Сімферополя заарештував 15 із 24 захоплених українських моряків. При цьому четверо з них поранені і перебувають у лікарні в Керчі.

26 листопада Рада закликала міжнародні організації та інші держави посилити санкції проти Росії. Депутати звернулися до Ради Безпеки Організації об'єднаних націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, ПА Організації Північноатлантичного договору (НАТО), ПА Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), ПА Організації за демократію та економічний розвиток (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова) та інших держав.

Також спікер Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом закликав Альянс збільшити свою присутність у Чорному й Азовському морях.

Крім того, Рада вимагає від Росії надання медичної допомоги захопленим українським військовим морякам і їх невідкладного повернення в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram