ГоловнаПолітика

Росія має намір окупувати Азовське море так само, як Крим, - Порошенко

"Україна порушує справу проти Росії в міжнародній постійній палаті третейського суду".

Росія має намір окупувати Азовське море так само, як Крим, - Порошенко
Фото: Макс Требухов

Російська Федерація має намір окупувати Азовське море так само, як окупувала Кримський півострів. Про це в інтерв'ю The Washington Post сказав Президент України Петро Порошенко, повідомляє прес-служба глави української держави.

"Мета Росії - окупувати Азовське море так само, як був окупований Крим. Це жорстке порушення міжнародного права, і ми не можемо це прийняти. Ми зміцнюємо наших військових там і порушуємо справу проти Росії в міжнародній постійній палаті третейського суду", - зазначив він.

Порошенко наголосив, що Україна має чіткий правовий статус в Азовському морі.

"Росія не має права атакувати або зупиняти наші судна, які перевозять товари та пасажирів з двох важливих портів України - Маріуполя і Бердянська. Якщо Росія не зупиниться, у нас є лише один інструмент - санкції", - уточнив він.

Водночас, за словами Порошенка, санкції потрібні, щоб зупинити потенційну небезпеку російської окупації Азова.

"Якщо вони заблокують судно з українськими металопродуктами з Маріуполя на один день, то ціна збитку становитиме тисячі доларів", - наголосив президент.

Крім того, додав Порошенко, росіяни постійно атакують українських рибалок в українських водах: заарештовують їх, зупиняють і погрожують їм. Президент зазначив, що це частина гібридної війни проти України.

"Санкції зупиняють зростання ВВП Росії, вони зупиняють підвищення рівня життя в Росії та девальвують російську валюту. Російське керівництво платить дуже високу ціну за санкції, які можуть утримувати Росію за столом переговорів і припинити агресію", - резюмував він.

Нагадаємо, впродовж останніх трьох місяців активність Росії в Азовському морі значно зросла. Росіяни не дозволяють торговельним суднам, що прямують в українські порти і які виходять з них, безперешкодно проходити через Керченську протоку.

У зв'язку з цим президент України Петро Порошенко доручив міністру оборони, начальнику Генштабу і командуванню ВМС України вжити заходів, щоб зупинити російські провокації щодо блокування входження суден в українські порти в Азовському морі.

Міністерство інфраструктури України розробило комплекс заходів у відповідь на дії Росії. Водночас повідомлялося, що комплекс заходів включає зокрема обмеження пасажирського сполучення з Росією.

14 вересня українські прикордонники заявили про чергові провокації Російської Федерації в Азовському морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram