ГоловнаПолітика

"Помер великий друг України", - Порошенко про смерть Маккейна

Сенатор був на Майдані і підтримував дух українських військових на Донбасі.

"Помер великий друг України", - Порошенко про смерть Маккейна
Фото: facebook.com/petroporoshenko

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття родині та друзям американського сенатора-республіканця Джона Маккейна, який помер в суботу на 82-му році життя. Про це український лідер написав у своєму Facebook.

"Сумна новина для всього українського народу - помер великий друг України Сенатор Джон Маккейн. Ми ніколи не забудемо його неоціненний внесок у розвиток демократії і свободи в Україні та підтримку нашої держави", - написав Порошенко.

Президент зазначив, що сенатор-республіканець був разом з українцями на Майдані і підтримував дух українських військових на Донбасі.

"Пам'ять про Джона Маккейна назавжди залишиться в наших серцях. Співчуття родині і всьому американському народу. Сумуємо разом з вами ...", - йдеться в повідомленні українського лідера.

Порошенко також опублікував фото з Маккейном в період його візитів в Україну.

Фото: facebook.com/petroporoshenko

Джон Маккейн страждав від агресивної форми раку головного мозку. Інформація про те, що в нього діагностували рак, з'явилася в американській пресі ще влітку 2017 року. Деякий час після цього Джон Маккейн ще продовжував вести активну політичну роботу в сенатському комітеті у справах збройних сил.

Джон Маккейн ріс в сім'ї спадкових військових, його дід і батько були адміралами військового флоту. Маккейн брав участь у В'єтнамській війні в ролі пілота винищувача. Його літак був збитий, після чого він п'ять років провів у полоні, де піддавався тортурам.

У 2008 році він балотувався в президенти США, але програв Бараку Обамі.

Сенатор був активним прихильником жорстких санкцій проти путінського режиму. В останні місяці життя Маккейн також нерідко виступав з критикою президента США Дональда Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram