ГоловнаПолітика

Порошенко зсунув дедлайн з приводу Антикорупційного суду до президентських виборів

Президент вважає, що Україна є унікальною в боротьбі з корупцією.

Порошенко зсунув дедлайн з приводу Антикорупційного суду до президентських виборів
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко сподівається, що до наступних виборів голови держави в Україні буде завершено створення інфраструктури органів боротьби з корупцією, повідомляють на сайті голови держави.

"У нас до президентських виборів залишився ще майже рік, і я дуже сподіваюся, що нам удасться завершити створення в повному обсязі [такий] антикорупційної інфраструктури, якої, хочу підкреслити, не має жодна країна світу", - сказав Порошенко на спільній прес-конференції з федеральним президентом Німеччини.

У той самий час у повідомленні доступна ще одна цитата Порошенка, де він говорить, що Антикорупційний суд повинен бути створений до кінця року.

"Зараз парламент розглядає майже дві тисячі поправок, поданих до цього законопроекту, але я висловлюю щире побажання, що парламент зможе прийняти відповідний законопроект і ми зможемо почати процес створення Антикорупційного суду вже в липні цього року. І цього року цей процес буде завершено і Україна матиме Антикорупційний суд", - сказав він.

Нагадаємо, до осені 2017 року Порошенко виступав проти створення Антикорупційного суду, але потім під тиском Заходу змінив позицію. Від імені Порошенка у Верховну Раду було внесено законопроект про створення такого суду. Документ прийнято в першому читанні, друге читання продовжиться в червні. При цьому влада України досі не погодила із Заходом роль міжнародних експертів у відборі суддів.

Порошенко кілька разів змінював дедлайни голосування за законопроект про створення Антикорупційного суду і власне його формування. Раніше крайнім терміном створення суду він називав кінець 2018 року. Чергові вибори президента України відбудуться в травні 2019 року.

Зараз справи, розслідувані Національним антикорупційним бюро і Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, розглядає Солом'янський райсуд Києва (будівля НАБУ розташована в цьому районі столиці). Бюро неодноразово висловлювало незадоволення рішеннями цього суду і вимагало створити Вищий антикорупційний суд. За задумом, цьому суду будуть підслідні всі справи НАБУ і САП, а оскаржити його рішення можна буде лише у Верховному Суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram