ГоловнаПолітика

Громадянин Франції отримав шість років в Україні за підготовку терактів

Його затримали під час спроби ввезти зброю в Євросоюз.

Громадянин Франції отримав шість років в Україні за підготовку терактів
Фото: СБУ

Любомльський районний суд Волинської області в понеділок, 21 травня, виніс вирок громадянину Франції Грегуару Муто (Gregoire Moutaux), у травні 2016 року затриманому в пункті пропуску "Ягодин-авто" під час спроби перевезти через кордон зброю і вибухівку.

Як повідомляє кореспондент "Громадського", Муто визнано винним у підготовці терористичного акту та в контрабанді. Його засудили до шести років позбавлення волі. Агентство "Українські новини" уточнює, що француза визнано винним за ст. 201 (контрабанда зброї), ст. 258 (підготовка теракту) і ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю та вибуховими речовинами) Кримінального кодексу.

У суді звинувачення представило оперативні аудіозаписи, на яких Муто розповідає агенту СБУ, колишньому бійцеві батальйону "Азов" Михайлу Зубову про свої плани. Француз ніяк не прокоментував записів і відмовився свідчити в суді.

Суд також не зміг заслухати свідчення самого Зубова, оскільки той вкоротив собі віку минулої весни.

Співучасників Муто слідство не виявило.

Нагадаємо, 21 травня 2016 року Муто в автомобілі Renault Kengoo з французькими номерами спробував перетнути пункт пропуску "Ягодин" через "зелений коридор". Його зупинили кілька співробітників СБУ з автоматами. У багажнику Renault знайшли цілий арсенал: п'ять автоматів Калашникова, понад п'ять тисяч патронів, два протитанкові гранатомети, 125 кілограмів тротилу і 100 електродетонаторів.

Через два тижні після цього голова СБУ Василь Грицак зробив сенсаційну заяву, що спецслужба викрила терористичну групу, яка планувала низку терактів у Франції перед і під час чемпіонату Європи з футболу 2016 року. За словами Грицака, затриманий разом зі спільниками планував використовувати виявлений арсенал для одночасного підриву мостів, доріг, мусульманської мечеті і єврейської синагоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram